ua en ru

Греції необхідна консолідація в банківському секторі, - учасник ринку

Греції необхідна консолідація в банківському секторі, але вирішальним моментом тут є вибраний для цього момент. Такої думки дотримується голова найбільшого приватного банку Греції - National Bank of Greece - Апостолос Тамвакакіс.

"Консолідацію в банківському секторі я вважаю необхідною, але вирішальним тут є вибраний для цього момент. До кінця поточного року ніяких рішень на цей рахунок ми приймати не будемо", - вважає Тамвакакіс.

Він упевнений, що в майбутньому число грецьких банків зменшиться, а ось скільки з них переживуть кризу, сьогодні він сказати не може. При цьому глава банку впевнений, що в 2012 р. грецькі банки не зможуть надавати фірмам кредити в достатньому обсязі.

"Важко сказати. У найближчі один-два роки це вкрай малоймовірно. Все залежить від того, коли Греція зможе знову рефінансуватися на ринку. Сподіваюся, що це відбудеться в 2014 р.", - вважає Тамвакакіс.

При цьому він упевнений, що європейські політики зволікали з ухваленням рішення про списання боргів Греції.

"Хіба хто-то в цьому сумнівається? Реакція Європи повинна була бути набагато оперативнішою, адже ринки реагують на всі зміни миттєво... Однак прийняті в зоні євро рішення є дуже позитивним сигналом. Греції необхідний профіцит бюджету. Потім максимально швидко повинні бути проведені реформи, прискорена приватизація держвласності і скорочений держсектор. Крім того, Греція повинна підвищити рівень своєї конкурентоспроможності. Для всього цього необхідно мати сильний уряд, не тільки сьогодні, але й у період до 2020 р. І ще: суспільство має підтримати всі ці перетворення", - говорить Тамвакакіс.