ua en ru

Греції готуються запропонувати третій пакет фінансової допомоги

Міжнародні кредитори, ймовірно, запропонують Греції третій пакет фінансової допомоги. Цю інформацію підтвердив міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. "Ймовірно, не вдасться уникнути третьої програми допомоги Греції", - сказав він у ході передвиборної кампанії у північнонімецькому місті Аренсбург, уточнивши, що про подальше списання частини грецьких боргів мова не йде.

Міжнародні кредитори, ймовірно, запропонують Греції третій пакет фінансової допомоги. Цю інформацію підтвердив міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле (на фото). "Ймовірно, не вдасться уникнути третьої програми допомоги Греції", - сказав він у ході передвиборної кампанії у північнонімецькому місті Аренсбург, уточнивши, що про подальше списання частини грецьких боргів мова не йде, пише німецька преса.

Раніше Шойбле вже говорив про те, що "трійка" може розглянути питання про надання Афінам чергових кредитних коштів після закінчення терміну цієї програми у 2014 р. Проте зараз глава німецького Мінфіну фактично заявив про неминучість цього сценарію, пишуть місцеві ЗМІ.

Зазначимо, що у вересні в Німеччині відбудуться парламентські вибори, де канцлер ФРН Ангела Меркель спробує зберегти за собою цей пост на третій термін. Своєю чергою, сама Меркель неодноразово спростовувала всі повідомлення про те, що Афінам може знадобитися додаткова фінансова допомога, щоб зайвий раз "не злити німецьких платників податків напередодні виборів".

Раніше німецькі ЗМІ з посиланням на доповідь Бундесбанку повідомили, що Греції може знадобитися додаткова фінансова допомога до початку 2014 р. Згідно з наведеними пресою прогнозами ЦБ ФРН, великою є ймовірність того, що до початку 2014 р. буде складено новий план допомоги Греції, у якому візьмуть участь більшість країн Євросоюзу. ЦБ Німеччини вважає прийняття такого рішення "вкрай ризикованим" і негативно оцінює останню виплату Греції (5,8 млрд євро), яка, на думку аналітиків банку, була політично мотивована. Експерти ЦБ ФРН оцінюють діяльність грецького уряду з відновлення економіки країни як "малозадовільну".

Тим часом, пізніше уряд Німеччини спростував повідомлення Центробанку. Як пояснив представник німецького Мінфіну Мартін Коттхаус, відомство нічого не знає про документ, нібито оприлюднений Бундесбанком, на який посилається ділова преса ФРН і у якому йдеться, що Європа "узгодить нову програму допомоги Греції".

Згідно з повідомленням німецького уряду, Афіни прогресують у питанні досягнення цільових показників програми скорочення дефіциту бюджету, про що свідчать останні статистичні дані. Крім того, остання доповідь "трійки" також свідчить про те, що Греція активно проводить необхідні реформи. "Що стосується 2014 р., то складно сказати, що може статися у 2014 р.", - наголосив Коттхаус у своєму коментарі.

Пізніше німецька преса, пославшись на повідомлення джерела в урядових колах Німеччини, написала, що порятунок єврозони обійдеться Німеччині набагато дорожче, ніж заявляє влада країни. Потенційні виплати ФРН у зв'язку з участю країни у програмах допомоги "проблемним" периферійним державам єврозони (Португалія, Греція, Іспанія) перевищать озвучені Шойбле цифри (95,3 млрд євро) і складуть понад 122 млрд євро, повідомили німецькі ЗМІ 16 серпня.

Озвучена на засіданні комітету із фінансів бундестагу Шойбле цифра в 95,3 млрд євро враховує лише пряме фінансове навантаження на ФРН у зв'язку з участю країни у Європейському фонді фінансової стабільності (EFSF) і Європейському стабілізаційному механізмі (ESM), пояснило джерело. Однак ця сума наводиться за винятком фінансової відповідальності ФРН, яка виникає у зв'язку з 20%-вою участю країни в 60-мільярдному фонді EFSM, створеному у 2010 р. і керованому Єврокомісією, продовжив економіст. За його словами, необхідно також враховувати двосторонні греко-німецькі кредити, які вже обійшлися Німеччини у 15,2 млрд євро.

До всього іншого, оцінки Мінфіну ФРН наводяться за винятком втрат Німеччини у зв'язку з відкладеними виплатами низкою периферійних країн за наданими їм кредитами. Слід також врахувати, що окремі політики виступають за проведення відповідних стандартам МСФЗ списань за виданими фондами кредитами, повернення коштів у рамках яких викликає сумніви.

У разі прийняття цієї ініціативи втрати Німеччини можуть ще більше зрости. "Великий і досить відчутний ризик у цьому відношенні представляє Греція, яка є потенційним неплатником у зв'язку з істотними проблемами в економіки країни", - підсумував експерт.

Економіка Греції вже шостий рік перебуває в рецесії. Аналітики очікують, що 2013 р. не стане винятком, і ВВП країни скоротиться ще в середньому на 4,5% на тлі прийнятих урядом антикризових заходів, що передбачають скорочення держвидатків і підвищення податків.

Напередодні повідомлялося, що Греція перевершила власні цільові показники по дефіциту бюджету за перші сім місяців поточного року - в період із січня по червень 2013 р. центральний уряд Греції зафіксував профіцит бюджету (за вирахуванням виплат відсотків) на рівні 2,57 млрд євро. При цьому проміжний цільовий показник по дефіциту бюджету очікувався на рівні 3,14 млрд євро.