ua en ru

У Гренландії виявлено найдавніші сліди життя на Землі

У Гренландії виявлено найдавніші сліди життя на Землі Фото: вік гірських порід у Гренландії сягає 3,7 мільярда років

Нове відкриття відсуває час виникнення життя на планеті Земля ще на 220 мільйонів років

Найперше свідоцтво життя на Землі виявлено в гірських породах Гренландії, вік яких становить 3,7 мільярда років. Про зроблене австралійськими геологами з університету Вуллонгонг відкриття повідомляє журнал Nature.

На думку вчених, знахідка скам'янілих ціанобактеріальних колоній такого віку збільшує шанси на те, що і на Марсі могло існувати життя, коли він, також як і Земля, був пустельною планетою.


Крихітні горбки розміром від одного до чотирьох сантиметрів, які називаються строматоліти, було виявлено у формації Ісуа на південному заході Гренландії. Як зазначають дослідники, такі ж колонії ціанобактерій і зараз можна зустріти в морях тропічного і субтропічного поясів.

Раніше найдавніші сліди життя було знайдено в Австралії. Нове відкриття відсуває час виникнення життя на Землі ще на 220 млн років і доводить, що поява живих організмів відбувається досить швидко після формування планет.

Крім того, це може служити підтвердженням теорії про те, що у Всесвіті життя, у всякому разі у примітивних його формах, не є унікальним випадком, зазначають дослідники.

Як зазначається, дана знахідка стала можливою внаслідок глобального потепління клімату - після того як розтанув сніг, що вкривав копалини породи.

Відкриття було зроблено ще чотири роки тому, але його публікацію було зроблено тільки зараз, коли дослідники провели всі необхідні перевірки. За прогнозами експертів, версії про біологічне походження знайдених утворень ще належить витримати обговорення в науковому співтоваристві.

Нагадаємо, восени минулого року у Гренландії відколовся один з найбільших льодовиків, здатний підвищити рівень океану на рекордні півметри.