ua en ru

Греки забрали з банків 1,2 млрд євро за 2 дні

Банки Греції за два дні втратило більше 1,2 млрд євро, оскільки впродовж перших двох днів поточного тижня вкладники активно знімали свої кошти з рахунків, пише "Росія 24".

Подібні цифри демонструють настрої, що різко погіршали, серед жителів Греції, оскільки раніше динаміка була менш гнітючою. За інформацією регулювальника, населення вилучило з банків за останні тижні порядка 700 млн євро.

На погляд експертів, грецька банківська система - остання опора економіки країни, яка утримує Грецію від повномасштабного фінансового краху. Проте ситуація різко погіршала, ЄЦБ припинив кредитування низки грецьких банків. Фінансові інститути в країні до цих пір не прошли рекапитализацию, і саме це стало причиною для вирішення регулювальника. Річ у тому, що вже принаймні в чотирьох грецьких банків чисті активи менше статутного капіталу, а по правилах ЄЦБ фінансування таких кредитних організацій припиняється.

У самому центробанку заявляють, що для відновлення нормальної роботи кредиторів необхідно завершити програму рекапитализации банків. Доти, поки це не буде зроблено, банки будуть вимушені звернутися за допомогою в центробанк Греції з проханням надати додаткову ліквідність.

Зазначимо, в Греції було оголошено склад тимчасового уряду. Кабінет міністрів технічний, тому його повноваження обмежені.