ua en ru

Грецький фонд фінансової стабільності схвалив виділення 18 млрд євро чотирьом грецьким банкам

Грецький фонд фінансової стабільності (Financial Stability Fund) схвалив виділення 18 млрд євро чотирьом грецьким банкам. Кошти будуть розділені між Eurobank, Alpha Bank, Piraeus і National Bank of Greece, передає Associated Press. Виділення грошей є частиною плану з масштабної рекапіталізації даних грецьких банків. Вливання ліквідності в банківську систему Греції є ключовим елементом угоди Афін з міжнародними кредиторами в особі Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ). Вартість угоди оцінюється в 130 млрд євро.

Неназване джерело в Грецькому фонді фінансової стабільності повідомило, що виділення коштів відбудеться 24 і 25 травня 2012 р. Джерело також спростувало чутки про зв'язок виділення коштів з розмовами про плани Єврогрупи вивести Грецію із зони євро.

За умовами угоди, National Bank отримає 6,9 млрд євро, Piraeus Bank - 5 млрд євро, Eurobank - 4,2 млрд євро, Alpha Bank - 1,9 млрд євро.

Відзначимо, що в поточному році грецькі банки сильно постраждали під час списання боргів урядом країни. Додатковим навантаженням для них стало масштабне зняття євро з рахунків через побоювання греків за долю своїх накопичень.
Очікується, що майбутнє Греції в єврозоні визначиться після проведення нового туру парламентських виборів 17 червня 2012 р.

Нагадаємо, Єврогрупа розпорядилася підготувати країни до виходу Греції з єврозони.