ua en ru

Грецька опозиція вимагає сьогодні призначити нового прем'єр-міністра

Грецька опозиційна партія "Нова демократія" вимагає сьогодні призначити нового прем'єр-міністра країни, який очолить новий коаліційний уряд. Про це повідомив представник партії Янніс Міхелакіс, передає Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ.
"Питання з призначенням нового прем'єр-міністра має бути вирішено негайно, ми чекаємо відповідного оголошення", - заявив Міхелакіс. Він також додав, що в новий уряд повинні увійти представники політичних партій. Кабінет міністрів не повинен бути сформований виключно з технократів, констатував політик.
Раніше інформовані джерела повідомили, що 8 листопада 2011 р. о 14:00 за київським часом відбудеться екстрена нарада грецького кабінету. Точна тема зустрічі міністрів названа не була, проте в її порядок денний може бути включено питання про кандидатуру майбутнього глави коаліційного уряду.
На даний момент найбільш імовірними кандидатами на посаду прем'єр-міністра є Європейський омбудсмен Нікіфорос Діамандурос і колишній заступник голови Європейського центрального банку (ЄЦБ) Лукас Пападимос.
При цьому Пападимос висунув свої умови для згоди на цей пост. Так, колишній заступник голови ЄЦБ зажадав, щоб у разі його обрання очолюваний ним уряд отримав самостійність. Причому це має бути не тимчасовий, а постійний уряд, що володіє повним набором повноважень.
Напередодні чинний прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу виступив із заявою, в якій оголосив про відсутність бажання очолювати новий Кабінет міністрів. Говорячи про долю свого кабінету, Папандреу підкреслив, що призначення нових міністрів не має проводитися раніше лютого-березня 2012 р., коли відбудеться узгодження всіх положень щодо надання нових траншів від кредиторів.
5 листопада ц.р. парламент Греції проголосував за створення антикризового коаліційного уряду заради отримання тимчасово замороженого рятівного траншу від міжнародних кредиторів у розмірі 130 млрд євро.