ua en ru

Громадяни України на сьогодні не можуть звернутися безпосередньо до Верховного суду, - В.Онопенко

Громадяни України на сьогодні не можуть звернутися безпосередньо до Верховного суду (ВСУ). Про це заявив на брифінгу голова ВСУ Василь Онопенко, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Розповідаючи про деталі своєї зустрічі з Президентом 14 лютого ц.р., В.Онопенко зазначив, що "90% часу ми (з В.Януковичем) говорили про стан судочинства... Я поінформував Президента про проблеми... негативно в цілому охарактеризував закон "Про судоустрій" і його втілення. Президент був надзвичайно стурбований ситуацією, що складається в судах... Він розуміє, що коли немає захисту прав і свобод громадян в національних судах... то вони намагаються знайти (правосуддя) за межами України. Я поінформував його... про свої зустрічі з суддями Європейського суду з прав людини, і що вони стурбовані тенденцією звернення все більшої кількості українських громадян до цього суду".
Також голова ВСУ заявив, що розповів В.Януковичу про зниження ролі ВСУ в питанні доступу до правосуддя з боку громадян, і що цим фактом стурбовані судді Європейського суду з прав людини і голови верховних судів країн ЄС.
Нагадаємо, що на сьогодні громадяни України позбавлені права з власної ініціативи звернутися з позовом до Верховного суду. Останньою національною інстанцією для громадян є той чи інший вищий спеціалізований суд.