ua en ru

Громадяни мають право вимагати позачергових виборів Президента України, - експерти

Зважаючи на те, що Конституційний суд України (КСУ), скоріш за все, скасує політичну реформу 2004 р., громадяни мають право вимагати позачергових виборів Президента України. Такої думки дотримуються експерти, опитані «Політичною думкою».
«Без сумніву, народ має право вимагати дострокових виборів Президента, бо він є основним джерелом влади. А це означає, що саме він має вирішувати долю Президента, прем`єра, парламентаріїв , а не навпаки... Янукович був обраний Президентом з повноваженнями, які зафіксовані в Конституції 2004 р.», - наголосив кандидат філософських наук, доцент НаУКМА Ігор Лосєв.
На думку президента аналітичного центру «Відкрита політика» Ігоря Жданова, варіант ухвалення рішення КСУ про неконституційність політреформи цілком ймовірний, оскільки, «КСУ сам себе знищив як орган конституційної юрисдикції в країні і перетворився на політичного гравця». «Думаю, що це призведе до конституційного хаосу в державі, адже і нинішній парламент, і нинішній Президент обиралися за Конституцією, яка була змінена у 2004 р. В такому випадку, напевно, найбільш правильним шляхом вирішення конституційної кризи в Україні був би перезапуск всієї державної машини. Тобто, проведення одночасно парламентських та президентських виборів. В інакшому випадку, ставиться під сумнів легітимність дій парламенту, легітимність дій Президента, які діяли і діють зараз на підставі нині діючої Конституції. Вони виконували повноваження і призначали посадовців саме за новими конституційними приписами», - підкреслив І.Жданов.
Директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко також впевнений, що у разі змін повноважень Президента, народ має право вимагати дострокових виборів і Президента, і Верховної Ради. «Так само має право вимагати переобрати увесь склад КСУ, який дискредитує цю інституцію і нездатний просто виконувати свою головну конституційну функцію. Я певен, що Україну чекають великі політичні зміни і в цьому сенсі треба сказати велике спасибі донецьким політикам, які поставили усе догори дригом в країні і дали зрозуміти українцям, що вони «серйозно» ставляться до політики», - підкреслив соціолог.
Але голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що влада ніколи не піде на своє переобрання. «Якщо КСУ ухвалить рішення, яке поверне редакцію Конституції 1996 р., то це неправовий буде крок. Це буде фактично неконституційний шлях. Внаслідок цього можна буде оскаржувати будь-який закон, який ухвалювався 10 чи 5 років тому», - резюмував аналітик.