ua en ru

ГПУ заявляє, що в Україні майже 14 % сільськогосподарських земель використовуються нелегально

Генеральна прокуратура (ГПУ) встановила, що майже 14 % сільськогосподарських угідь України використовуються нелегально. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

У ході перевірок встановлено, що понад 5,7 млн га, що становить майже 14% сільськогосподарських угідь України використовуються без проектів сівозмін, що передбачені Земельним кодексом. Всього виявлено понад 3,2 тис. фактів використання сільськогосподарських угідь без відповідних проектів, найбільше у Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Тернопільській областях.

Так, на території Миколаївської області , що включає 858,1 тис. га сільгоспугідь з 1077 сільськогосподарських підприємств, що використовують земельні ділянки площею понад 100 га , в даний час тільки 34 господарства замовили проекти землеустрою щодо севооборотам, які знаходяться на стадії розробки.

В свою чергу, місцеві органи виконавчої влади та державного контролю не вживають заходів з розробки землекористувачами відповідних проектів сівозмін, допускають порушення закону при передачі земель сільськогосподарського призначення.

Встановлено 115 незаконних рішень органів влади про надання у власність та оренду сільськогосподарських земель загальною площею 5,6 тис. га. Враховуючи ситуацію, що склалася, прокурорами внесено 213 пропозицій про усунення порушень закону, з яких більше половини вже розглянуті, до відповідальності притягнуто 158 посадових осіб, скасовано 49 розпоряджень місцевих державних адміністрацій щодо земельних ділянок площею 3,8 тис. га. Крім того , до суду направлено 122 позову про скасування 134 рішень про надання сільськогосподарських угідь загальною площею 2,8 тис. га.