ua en ru

Євромайдан: ГПУ викликала на допит Яценюка і ряд опозиційних нардепів

Генеральна прокуратура України (ГПУ) викликала на допит лідера ВО "Батьківщина" Арсенія Яценюка і низку опозиційних народних депутатів. Про це Яценюк заявив сьогодні на брифінгу в Києві.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) викликала на допит лідера ВО "Батьківщина" Арсенія Яценюка (на фото ліворуч) і низку опозиційних народних депутатів. Про це Яценюк заявив сьогодні на брифінгу в Києві, передає "5 канал".

Фотогалерея: "Євромайдан - лежачий протест біля Генпрокуратури"

"Щойно Генеральна прокуратура повідомила, що низку народних депутатів, у тому числі й мене, викликають на допит. Ми обов'язково прийдемо на цей допит щодо побиття мирних демонстрантів в Україні", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, 21 листопада в Україні розпочалася хвиля вуличних протестів після прийняття Кабміном рішення про призупинення євроінтеграції. Акція отримала назву "Євромайдан". Після подій у ніч на 30 листопада, коли міліція жорстоко розігнала мітинг на Майдані Незалежності, хвиля протестів посилилася.

Так, активісти Євромайдану 1 грудня захопили будівлі КМДА та Будинок профспілок на Хрещатику, а також робили спроби штурмувати Адміністрацію Президента України.

Пізніше міліція порушила 11 кримінальних справ за фактом сутичок мітингувальників з міліцією в Києві 1 грудня. У результаті суд заарештував трьох із дев'яти учасників зіткнень.

За даними Генпрокуратури, в результаті розгону Євромайдану постраждали 79 осіб, з них 10 госпіталізовані, а також 7 правоохоронців "отримали тілесні ушкодження".

Нагадаємо, сьогодні вранці в Києві під будівлею Генеральної прокуратури України пройшла лежача акція протесту під гаслом "Переступив через закон - переступи через нас". Активісти з Євромайдану лежали на всіх входах до ГПУ таким чином, що зайти до будівлі можна було, тільки переступивши через людей. Протестанти давали прохід тільки в тому випадку, якщо працівник підписував петицію про звільнення незаконно заарештованих активістів.