ua en ru

ГПУ порушила справу проти суддів Апеляційного суду Києва за незаконні рішення

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо суддів Апеляційного суду Києва, які в лютому 2014 р. незаконно залишили під вартою двох осіб. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України розпочато кримінальне провадження за фактом винесення суддями Апеляційного суду р. Києва завідомо неправосудних рішень про залишення під вартою двох підозрюваних за, нібито, скоєння ними в січні 2014 року в місті Києві масових заворушень", - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що міліція затримала і доставила у РУ ГУ МВС України в Києві двох водіїв за перевезення автомобільних покришок. В подальшому, вони були незаконно притягнуті до кримінальної відповідальності за те, що нібито здійснювали активні протиправні дії на вул. Грушевського - кидали у правоохоронців каміння, пляшки з легкозаймистими речовинами, здійснювали підпали спеціального і службового транспорту.

За клопотанням слідчих, погоджених прокурорами, зазначеним водіям слідчим суддею обрано утримання під вартою. Надалі, суддями Апеляційного суду Києва запобіжний захід зазначеним заарештованим особам залишена без змін, а апеляційні скарги захисників підозрюваних - без задоволення.

Дії суддів кваліфіковані за ч. 2 ст. 375 КК України (постановлення суддею завідомо неправосудного рішення) і їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років.

Нагадаємо, раніше ГПУ повідомила про підозру судді Полтавської області за неправомірне рішення щодо "Автомайдану".