ua en ru

ГПУ порушила справу щодо "вишок Бойка"

ГСУ ГПУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом заволодіння невстановленими особами, що діяли від імені посадових осіб ДАТ "Чорноморнафтогаз", держкоштами в сумі 400 млн дол. під виглядом закупівлі вишок для видобутку нафти і газу на Чорноморському шельфі.

Головне слідче управління Генеральної прокуратури України здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом заволодіння невстановленими особами, що діяли від імені посадових осіб ДАТ "Чорноморнафтогаз", державними коштами в сумі 400 млн дол. під виглядом закупівлі вишок для видобутку нафти і газу на Чорноморському шельфі. Про це з посиланням на заступника генерального прокурора Олексія Баганця повідомили у прес-службі Генпрокуратури.

Вказане кримінальне правопорушення кваліфіковано за ч.5 ст.191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) Кримінального кодексу України.

Баганець на брифінгу зазначив, що в даному провадженні колишній віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко є свідком.

Крім того, ГПУ розпочала кримінальне провадження за фактом заволодіння посадовими особами Міністерства енергетики та вугільної промисловості України за попередньою змовою зі службовцями НАК "Нафтогаз України" і ДАТ "Чорноморнафтогаз" державними коштами на суму понад 200 млн гривень.

Встановлено, що в березні та жовтні 2011 р. при проведенні закупівель самопіднімальних плавучих бурових установок зазначеними посадовими особами були допущені грубі порушення тендерних процедур, внаслідок чого сталося незаконне витрачання державних коштів в особливо великих розмірах.

За даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального злочину за аналогічною правової кваліфікацією - ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

До матеріалів кримінального провадження також долучені матеріали журналістських розслідувань, які перевіряються слідчим шляхом.