ua en ru

ГПУ порушила 83 кримінальні справи у сфері захисту прав дітей на здоровий розвиток протягом 2012 р

Генеральна прокуратура України протягом 2012 р. порушила 83 кримінальні справи, опротестовала 190 незаконних наказів та рішень у сфері захисту прав дітей на здоровий розвиток. Про це повідомляє пресс-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).

ГПУ внесено більше 700 документів прокурорського реагування, за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1,3 тис. службових осіб, половина з яких - члени органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.
З'ясовано, що усупереч вимогам закону України "Про охорону дитинства" місцевими органами виконавчої влади не забезпечено повноцінне харчування дітей у закладах освіти, лікарнях, спеціальних установах для дітей.

Так, у місті Рівному харчування учнів 1-4 класів здійснювалось із розрахунку 2 грн на одного учня на добу, дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування - 3 грн. Після втручання прокуратури міста бюджетні видатки в 2012 році збільшено вдвічі (з 2,9 до 6,4 млн грн). На вимогу прокуратури м.Полтави на харчування школярів додатково виділено 4,5 млн грн. На подібні порушення реагували прокурори Волинської, Закарпатської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Хмельницької, Чернігівської та інших областей. В цілому за їх втручання на харчування дітей додатково виділено понад 12 млн грн.

Продовжують мати місце факти погіршення здоров'я дітей, пов'язані з неналежною організацією їх харчування у закладах освіти. Нагадаємо, що в Київській області 19 травня в інфекційне відділення Обухівської центральної районної лікарні з попереднім діагнозом - гострий гастроентероколіт шпиталізовано 21 людину, в тому числі 16 вихованців дитячого садка "Рушничок" міста Обухів і 5 осіб з числа вихователів і обслуговуючого персоналу