ua en ru

ГПУ повернула в державну власність ділянку площею 86,63 га в Києві

За результатами проведеної Генеральною прокуратурою України перевірки встановлено численні порушення вимог чинного законодавства при отриманні у 2007 р. обслуговуючим кооперативом "Житлобуд" земельної ділянки, розташованої у Голосіївському районі столиці, площею понад 86 га. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.
Так, рішенням Київської міської ради від 1 жовтня 2007 р. всупереч вимогам Земельного та Житлового кодексів України, Закону України "Про охорону культурної спадщини" передано вказаному кооперативу безкоштовно у приватну власність для будівництва житла землі історико-культурного призначення площею 86,63 га. При цьому його засновниками були лише чотири фізичні особи, які не потребували поліпшення житлових умов. У подальшому зазначений кооператив передав земельну ділянку, яка була надана йому у приватну власність, до статутного фонду інших товариств.
З огляду на порушення чинного законодавства, допущені при наданні земельної ділянки і створенні вказаного кооперативу, Генеральною прокуратурою України до Господарського суду столиці пред'явлено позов, який 22 квітня 2011 р. судом задоволено. Визнано недійсними зазначене рішення Київської міської ради, державні акти на землю та визнано відсутність у вказаного кооперативу та подальших набувачів права власності на цю земельну ділянку.
З урахуванням попередніх судових рішень за позовами Генеральної прокуратури України скасовано незаконні рішення Київської міської ради про передачу обслуговуючим кооперативам понад 1040 га земель природно-заповідного та історико-культурного призначення вартістю понад 1,4 млрд грн.