ua en ru

ГПУ встановила причетність компанії "Тедіс" до оточення Медведчука, - розслідування

ГПУ встановила причетність компанії "Тедіс" до оточення Медведчука, - розслідування Фото: Віктор Медведчук (УНІАН)

У компанії заперечують цю причетність

Слідчі Департаменту Генеральної прокуратури України встановили, що гроші з "Тедіс Україна" виводилися на структуру, якою керували люди Віктора Медведчука. Про це свідчить розслідування програми "Наші гроші".

Так, за даними слідства, 2,5 млрд гривень, отримані "Тедісом" на цигарковій дистриб’юції, були виведені з-під оподаткування на десяток вітчизняних фірм за договорами про поворотну фінансову допомогу.

"Окремі суб’єкти господарювання, на які надавалась ця поворотна фінансова допомога, а потім скеровувалась далі на офшорні компанії, - це фіктивні підприємства", - заявив начальник Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки.

Вказано, що серед таких компаній - "Північно-Східна добувна компанія" ("ПСДК"). Директором цієї фірми раніше працював юрист з орбіти Медведчука Микита Поз. Він також є співвласником компанії "Консул-Україна". Крім того, дане підприємство вказав своїм місцем роботи на момент обрання до Верховної Ради нардеп від фракції "Опозиційний блок" Тарас Козак.

Так, Козак входить до найближчого оточення Віктора Медведчука. Він є міноритарним власником "Тедісу", з якого виводилися кошти на "Північно-Східну добувну компанію". До того ж парламентар - бенефіціар кіпрської Havanor Management Limited, яка володіє часткою в "Тедісі".

Зазначається, що Tedis Ukraine, створена в 2011 році ТОВ "Торгова компанія "Мегаполіс-Україна", в травні 2016 року була перейменована на ТОВ "Тедіс Україна". Компанію на вітчизняний ринок привів Віктор Медведчук, але у "Тедіс Україна" це твердження спростовують.

Нагадаємо, суд відмовив монопольному дистриб'ютору тютюнових виробів ТОВ "Тедіс Україна" у скасуванні накладеного Антимонопольним комітетом України штрафу в розмірі 431 млн гривень.