ua en ru

ГПУ встановила факти порушень вимог Митного кодексу та закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність"

Генеральною прокуратурою України (ГПУ) спільно з прокурорами областей на виконання плану роботи на І півріччя 2011 року проведено перевірки додержання вимог Митного кодексу та закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" під час митного контролю за переміщенням товарів і транспортних засобів через митний кордон України, їх митного оформлення, а також при сплаті передбачених законом податків і зборів. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.
За результатами проведених перевірок встановлені суттєві порушення у роботі митників, зокрема оформлення товарів за неправильними кодами Українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності, маніпулювання із визначенням митної вартості товарів, контрабанди, тіньового імпорту під виглядом інвестицій чи гуманітарної допомоги, псевдоекспорту з метою незаконного відшкодування ПДВ. Поширеними залишаються факти використання суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності злочинних схем, пов'язаних із наданням для митного оформлення підроблених документів щодо походження товару, його якості, заниженням суми обов'язкових платежів, які сплачуються при митному оформленні транспортних засобів.
На усунення виявлених порушень Генеральною прокуратурою України голові Державної митної служби України внесено подання, яке перебуває на розгляді.
Загалом за результатами проведених перевірок за фактами порушень, які вчинено безпосередньо службовцями митних органів, прокурорами порушено 21 кримінальну справу, внесено 69 документів реагування. За прокурорського втручання до відповідальності притягнуто 52 митники.