ua en ru

ГПУ може гальмувати розслідування рейдерства, в результаті якого загинула людина, - ЗМІ

ГПУ може гальмувати розслідування рейдерства, в результаті якого загинула людина, - ЗМІ Фото: ГПУ

ГПУ може гальмувати розслідування справи про рейдерське захоплення 3 агропідприємств, в результаті якого загинув власник двох з них

Генеральна прокуратура України (ГПУ) може гальмувати розслідування справи про рейдерське захоплення трьох агропідприємств, в результаті якого загинув власник двох з них – Сергій Зінченко. Про це йдеться у депутатському запиті Олексія Рябчина до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і генпрокурора Юрія Луценка, повідомляє "112-Украина".

Наголошується, що в березні 2017 року слідчі Нацполіції, які проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні №12015170150000112, підготували повідомлення про підозру стосовно осіб, які причетні до рейдерських захоплень, і направили їх в ГПУ на затвердження. З тих пір пройшло два місяці, а прокуратура досі не вжила жодних дій, через що розслідування сповільнилось, говориться в публікації.

За інформацією 112, на початку 2016 року невідомі незаконним шляхом переоформили власників підприємства, в результаті чого власником СТОВ "Богодухівське" (знаходиться в Черкаській області) спочатку стала підставна особа, а потім – певний белізький офшор. При цьому, за даними 112, законний власник Сергій Зінченко був виведений з реєстру.

Спроби Зінченка протистояти рейдерам нічого не дали. 27 січня 2016 року він загинув у своїй квартирі. Після смерті рейдери захопили і інше його підприємство - "Довіра". За словами родичів загиблого, в останні місяці перед загибеллю той отримував від незнайомих осіб загрози, повідомляє видання.

Повідомляється, що аналогічна справа за рік до цього сталася у Полтавській області – там рейдери захопили с/х підприємство "Ярина". Журналісти проводили власні розслідування цих справ, в ході яких вийшли на осіб, які фігурували в реєстрі.

"За фіктивними документами підприємство ("Ярина") спочатку перереєстрували на місцевого чиновника Анатолія Вихора... а згодом в реєстрі засвітився якийсь Геннадій Сидоренко. Згаданий Геннадій Сидоренко в телефонній розмові робив вигляд, ніби про підприємство "Ярина" вперше чує. Але обмовився, що його знайомі переслали йому розслідування "Народної прокуратури", в якому були розкриті факти захоплення агропідприємств "Ярина", "Богодухівське" і "Довіра". Таке одкровення Сидоренка дало додаткові підстави припустити, що ці рейдерські захоплення могли виконуватися одними і тими ж руками", - йдеться у розслідуванні журналістів "112".

Незважаючи на те, що розслідування по першому епізоду розпочато ще в 2015 році, Генпрокуратура вже два місяці не реагує на отримане для узгодження повідомлення причетним особам про підозру, пише 112. Відповідно до статті 28 КПК України, строк розгляду такого повідомлення в ГПУ позначений "розумними строками". Проте в абсолютній більшості справ строки розгляду становлять не більше декількох днів.

За даними видання, нардеп у своєму запиті звертає увагу на бездіяльність правоохоронних органів і "дивне їх ставлення до фігуранта розслідування – Геннадія Сидоренка". Рябчин просить Авакова і Луценка повідомити, "з яких причин Генеральною прокуратурою України не вчиняються дії за погодженням спрямованих Нацполіцією повідомлень про підозри у кримінальному провадженні № 12015170150000112", і покарати винних.