ua en ru

ГПУ повідомила про підозру 5 чиновникам Міноборони за розкрадання майже 70 млн гривень

ГПУ повідомила про підозру 5 чиновникам Міноборони за розкрадання майже 70 млн гривень Фото: чиновники Міноборони вкрали у держави 68,2 млн гривень (РБК-Україна)

Держслужбовці підозрюються у привласненні 68,2 млн гривень бюджетних коштів

Головна військова прокуратура повідомила про підозру п'ятьом чиновникам Міністерства оборони в привласненні в цілому 68,2 млн гривень бюджетних коштів. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури.

Як повідомляється, в ході слідства було встановлено, що протягом 2014-2015 років співробітники Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони при здійсненні держзакупівель шоломів і бронежилетів для потреб Збройних Сил України розкрадали кошти держбюджету.

У процесі розслідування було допитано понад 100 осіб, вилучено та досліджено понад 3 тис. документів, проведено майже 30 ревізій і складних судових експертиз.

В результаті проведених заходів встановлено, що виконувач директора зазначеного вище департаменту та начальник одного з управлінь цього департаменту оформили договори купівлі-продажу, за яким Міноборони незаконно виплатила ряду фірм-постачальників засобів захисту 32,6 млн гривень ПДВ (незважаючи на те, що згідно законодавства, операції з постачання військових касками і жилетами на час проведення АТО звільнені від оподаткування)

Крім того, додатковими угодами до окремих такими договорами була безпідставно збільшено ціна поставлених шоломів і бронежилетів, що призвело до зайвих витрат міністерства на загальну суму понад 1,5 млн гривень.

стосовно ще трьох фігурантів справи – співробітника, директора і головного бухгалтера підприємства-постачальника, слідство з'ясувало, що в процесі виконання обов'язків за договорами ці особи привласнили кошти Міністерства оборони на суму 34,1 млн гривень.

Обвинувальні акти щодо всіх зазначених осіб направлені до суду.

З метою забезпечення відшкодування збитків накладено арешт на майно обвинувачених.

Нагадаємо, Військова прокуратура Миколаївського гарнізону Південного регіону України розпочала досудове розслідування за фактом розкрадання 1,3 млн грн державних коштів службовими особами державного підприємства "Суднобудівний завод імені. 61 комунара" в ході ремонту флагман ВМСУ "Гетьмана Сагайдачного".