ua en ru

ГПУ: рішення про організацію провокації на Банковій 1 грудня приймалися для дискредитації акції протесту

ГПУ: рішення про організацію провокації на Банковій 1 грудня приймалися для дискредитації акції протесту Фото: Сергій Горбатюк

В передні ряди на вул. Банкову були поставлені строковики ВВ, яким протягом 4 годин не надавалися ніяких засобів для охорони

Керівництво України приймало рішення про організацію провокації на Банковій 1 грудня 2013 р. для дискредитації акції протесту. Про це в ході брифінгу заявив начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України (ГПУ) Сергій Горбатюк, передає 112 Україна.

За його словами, для дискредитації було обрано те, що в передні ряди на вул. Банкову були поставлені строковики ВВ, яким протягом 4 годин не надавалися ніяких засобів для охорони.

"При цьому встановлена певна спільність дій окремих провокаторів з працівниками правоохоронних органів, які умисно, в порушення своїх обов'язків, не затримували їх. Тобто протягом 4 годин створювалася картинка, яка показувала працівників правоохоронних органів, які страждають. І за цим фактом повідомлено про підозру колишнього керівництва ВР і керівника одного з територіальних підрозділів "Беркута", які не вживали заходів до затримання провокаторів і до захисту своїх підлеглих, в результаті чого постраждали 29 міліціонерів", - заявив Горбатюк.

Горбатюк також зазначив, що ці дії були, безпосередня їх реалізація, було доручено представникам підрозділів "Беркуту".

"Зокрема, нами встановленого одного з керівників територіальних підрозділів "Беркуту", бійці якого більше застосовували насильство до протестуючих, і їх побиття. Цей командир "Беркута" поки заарештований і слідство по ньому триває", - додав Горбатюк.

Нагадаємо, рішення про силовий розгін протестів на Майдані Незалежності приймалося екс-президентом України Віктором Януковичем.