ua en ru

ГПУ перевірить "АрселорМіттал" щодо виконання інвестиційних зобов'язань, у тому числі у соціальній сфері

Генеральна прокуратура України (ГПУ) перевірить "АрселорМіттал Кривій Ріг" щодо виконання взятих при приватизації ВАТ "КГМК "Криворіжсталь" зобов'язань, повідомляє прес-служба ГПУ. "АрселорМіттал" запевнила ГПУ, що нею і в подальшому будуть виконуватись інвестиційні зобов'язання, передбачені договором купівлі-продажу акцій комбінату, у тому числі у соціальній сфері.
Нагадаємо, ФДМУ та компанія "АрселорМіттал Кривий Ріг" 14 травня 2009 р. укладено договір № 230, яким внесено зміни до договору від 28 жовтня 2005 р. купівлі-продажу пакета акцій ВАТ "КГМК "Криворіжсталь".
Сторони домовились, що до 2011 р. включно призупиняється виконання інвестиційних зобов'язань покупця у соціальній сфері, та подовжили терміни виконання зобов'язань на строк фінансово-економічної кризи, а деяких і на більш тривалий строк (щодо інвестиційних зобов'язань в економічній, інноваційно-інвестиційній та соціальній діяльності ВАТ "Криворіжсталь".
Проведеною Генеральною прокуратурою України перевіркою встановлено, що зазначена додаткова угода не відповідає вимогам законодавства укладена без погодження з Кабінетом міністрів України; профспілковий комітет ВАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" не був залучений до участі у розробленні додаткової угоди та не надавав згоди на її укладення; відстрочено до 2011 року виконання зобов'язань щодо виконання соціально-економічних гарантій.
При цьому додаткова угода фактично спрямована на приховування невиконання покупцем зобов'язань, яке мало місце ще до підписання додаткової угоди, зокрема щодо будівництва житла для працівників комбінату (з 300 квартир, які передбачалось збувати у 2007-2008 рр., фактично збудовано лише 144; у 2009-2010 рр. також із запланованих 300 квартир не збудовано жодної), неврахування при виплаті заробітної плати мінімального стандарту оплати праці робітника основного виробництва галузі.
Зважаючи на це, ГПУ 13 липня 2010 р. пред'явила до господарського суду м. Києва позов про визнання вказаної угоди недійсною.
У ході розгляду справи компанія "АрселорМіттал" надала докази щодо виконання взятих при приватизації ВАТ "КГМК "Криворіжсталь" зобов'язань та запевнила, що нею і в подальшому будуть виконуватись інвестиційні зобов'язання, передбачені договором купівлі-продажу акцій комбінату, у тому числі у соціальній сфері.
Зважаючи на це, Генеральною прокуратурою України відкликано позов для перевірки вказаних обставин.