ua en ru

ГПУ запропонувала Тамразову угоду зі слідством 

ГПУ запропонувала Тамразову угоду зі слідством  Фото: Олексій Тамразов (РБК-Україна)

Луценко розповів деталі співпраці Тамразова зі слідством у попередні роки

Генеральна прогуратура України прокуратура запропонувала керівнику онлайн-видання Insider Олексію Тамразову укласти угоду зі слідством. Про це під час брифінгу у вівторок, 21 серпня, повідомив генпрокурор Юрій Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, Тамразов сьогодні був затриманий по статті 256 КК України - сприяння членам злочинної організації. Після затримання відбудуться слідчі дії, а також обрання запобіжного заходу.

"Адвокати і всі необхідні інструменти правової держави йому будуть надані. Я вважаю, що Тамразов міг би бути дуже добрим свідком. Через інструмент угоди зі слідством дати остаточні покази про кримінальні схеми… Судячи з того, що він говорив Кулику (прокурору, - ред.), свідчить про його моральну готовність покінчити з цією організацією", - сказав Луценко.

Генпрокурор заявив, що він позитивно поставився б до такої співпраці. У разі, якщо Тамразов не буде йти на угоду зі слідством, йому загрожує "серйозна відповідальність".

"На жаль, його дії на посаді заступника "Укргазвидобування" та причетність до структур, через які виводились кошти, передбачає достатньо серйозну відповідальність" - повідомив Луценко.

За його словами, Тамразов співпрацював із ГПУ з 2014 року у слідстві щодо ролі Курченка у схемі злочинної організації екс-президента України Віктора Януковича щодо заволодіння скрапленим газом.

"Декілька тижнів тому, коли почались його зустрічі з прокурором Куликом з метою зняття арешту на накладені залишки скрапленого газу, які намагались привласнити... Намагаючись увійти у довіру до прокурора Кулика, він (Тамразов, - ред.) не тільки розповів деталі організації злочинної схеми, але і передав флешки з комп’ютерів вищих ешелонів злочинної організації", - сказав Луценко.

Проте, як зауважив генпрокурор, тоді метою Тамразова було не сприяння слідству, а зняття арешту зі скрапленого газу. Він намагався вручити хабар в розмірі 200 тисяч доларів. За словами Луценка, за це Тамразова затримали перший раз

"Насправді немає справи Тамразова. Є велика справа, економічна справа щодо злочинного угруповання Віктора Януковича. Ми вважаємо, що досудовим розслідування встановлено, що за сприянням інших учасників злочинної організації пан Борисов та пан Тамразов були призначені на посади голови та першого заступника голови "Укргазвидобування". Роль Борисова (Юрій Борисов, директор ДК "Укргазвидобування", - ред.) та Тамразова у вчиненні злочину зводиться до використання наданих їм службових повноважень для сприяння іншим учасникам злочинної організації в заволодінні належним ПАТ "Укргазвидобування" і ПАТ "УкрНафта" скрапленим газом по пільговим, нібито, для населення цінам", - повідомив Луценко.

За його словами, злочинна організація Курченка заволоділа скрапленим газом на суму понад 2 млрд гривень.

"Реалізувавши привласнений газ через підконтрольне підприємство, учасники злочинної організації за рахунок ресурсів держави отримали надприбуток у сумі 5,7 мільярдів гривень", - додав генпрокурор.

Нагадаємо, раніше у вівторок, 21 серпня співробітники Генеральної прокуратури України повторно затримали власника онлайн-видання Insider Олексія Тамразова. Його затримали в рамках справи про підконтрольну екс-президенту Віктору Януковичу злочинну організацію.

Згодом адвокат Тамразова Микола Ореховський заявив, що його не пускають до підзахисного, котрий перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.