ua en ru

Поклонській підписано підозру за порушення законів та звичаїв війни, - Луценко

Поклонській підписано підозру за порушення законів та звичаїв війни, - Луценко Фото: Наталія Поклонська (facebook-Наталія Поклонська)

Також Поклонській готуються повідомити про підозру за участь в арешті Сенцова

Генеральна прокуратура України (ГПУ) підписала підозру колишньому "прокурору" окупованого Криму, а нині - депутату Державної думи РФ Наталії Поклонській. Про це під час брифінгу в середу, 10 жовтня, повідомив генпрокурор Юрій Луценко, передає РБК-Україна.

За його словами, Поклонську підозрюють у порушенні законів і звичаїв війни - ст. 438 Кримінального кодексу України.

"Сьогодні статус підозрюваної отримала Наталія Поклонська, щодо якої вранці складено і підписано повідомлення про підозру за те, що перебуваючи на посаді так званого "прокурора" Республіки Крим, вона вчинила порушення законів і звичаїв війни", - повідомив Луценко.

Він підкреслив, що кваліфікація справи Поклонської відноситься до категорії військових злочинів. Зокрема, йдеться про епізоди, пов'язані з особистою участю Поклонської в забороні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Також вона, керуючись Кримінально-процесуальним кодексом РФ, підписувала обвинувальні висновки стосовно заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза і ще п'ятьох кримських татар.

Також Луценко додав, що колишньому "прокурору" приписують участь у переслідуванні українського режисера Олега Сенцова. Цей епізод зараз остаточно допрацьовується прокуратурою.

"Найближчим часом він також буде поданий", - сказав генпрокурор.

Нагадаємо, як стало відомо в липні 2018 року, депутат Держдуми Росії, колишня "прокурор" анексованого Криму Наталя Поклонська брала участь в арешті Олега Сенцова.

Додамо, що в квітні 2018 року Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування у справі "прокурора" Криму Наталії Поклонської, "голови ради міністрів Криму" Сергія Аксьонова, "глави парламенту Криму Володимира Константинова та інших колишніх чиновників окупованого Криму.