ua en ru

ГПУ скасувала 36 постанов про відмову у порушенні кримінальної справ щодо зловживань під час передвиборної кампанії

Прокурорами за результатами перевірки законності прийнятих органами міліції рішень скасовано 36 постанов про відмову у порушенні кримінальної справи з організацією додаткової перевірки щодо дотримання законів під час чергових виборів народних депутатів України. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).

Органами внутрішніх справ за результатами перевірок заяв та повідомлень порушено 36 кримінальних справ, з яких одна скерована до суду. Органами прокуратури порушено 5 кримінальних справ. Зазначені справи стосуються, насамперед, хуліганських дій, крадіжок майна тощо.

З початку виборчого процесу, станом на 27 вересня, до центрального апарату Генеральної прокуратури надійшло 159 звернень та повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. До органів прокуратури Харківської області - 30, Кіровоградської області - 24, Волинської області - 20, Київської області - 19, тощо.

Найменша кількість звернень надійшли до Донецької області - 3, Запорізької - 3, Львівської - 3, Херсонської - 3, Чернігівської - 2, Одеської - 0 заяв.

Звернення та скарги переважно стосуються порушень порядку ведення передвиборної агітації (60% від загальної кількості отриманих заяв), реєстрації кандидатів у народні депутати України, утворення складу виборчих комісій, висування кандидатів у народні депутати України та інших питань.

Відзначимо, відповідно до законодовства контроль за дотриманням норм законів про вибори народних депутатів України суб'єктами виборчого процесу здійснюється Центральною виборчою комісією (ЦВК) та територіальними виборчими комісіями.

Правоохоронні органи не мають права втручатися в організацію виборчого процесу, водночас, проводять перевірки за фактами порушень, які мають ознаки вчинення злочину чи адміністративного правопорушення на виконання колегіальних рішень виборчих комісій.

Читайте також: З початку виборчої кампанії порушено 40 кримінальних справ, - МВС

Нагадаємо, вибори до Верховної ради відбудуться 28 жовтня 2012 р.
.