ua en ru

ГПУ оскаржить вирок бійцям "Правого сектору"

ГПУ оскаржить вирок бійцям "Правого сектору" Фото: Мукачево (Facebook Лариси Сарган)

Прокуратура оскаржить вирок у справі про теракт в Мукачево

Генеральна Прокуратура України (ГПУ) прийме рішення про можливе оскарження вироку бійцям "Правого сектора", які звинувачувалися у теракті в Мукачево в 2015 році. Про це на своїй сторінці в Facebook написала прес-секретар глави ГПУ Лариса Сарган.

"Колегією суддів Мукачівського міськрайонного суду 26 червня 2017 винесено вирок щодо чотирьох представників українського Добровольчого корпусу військово-політичного руху "Правий сектор", які звинувачувалися в тому, що протягом 2014 - 2015 у складі банди скоїли низку особливо тяжких і тяжких злочинів, у тому числі 11.07.2015 - терористичний акт в р. Мукачево, що спричинив загибель людини, і інших кримінальних злочинів на території Львівської та Закарпатської областей", - інформує Сарган.

Прокуратура кваліфікувала дії підозрюваних у ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб, що спричинило смерть потерпілого), ч. 2 ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження), ч. 2 ст. 129 (погроза вбивством), ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах), ст. 257 (бандитизм), ч. ч. 2, 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. ч. 1, 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 1 ст. 279 (блокування транспортних комунікацій), ч. 4 ст. 345 (погроза вбивством, насильством щодо працівника правоохоронного органу, вчинене організованою групою) КК України.

Обвинувачення просило суд призначити остаточне покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна кожному підсудному (на підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим).

Суд, в свою чергу, не врахував доводи прокурорів і виправдав обвинувачених за ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб, що спричинило смерть потерпілого), ст. 257 (бандитизм) КК України, а 4 ч. ст. 345 (погроза вбивством, насильством щодо працівника правоохоронного органу, вчинене організованою групою) перекваліфікував на ч. ч. 1, 2 ст. 345 (погроза вбивством, насильством щодо працівника правоохоронного органу) КК України.

Остаточне покарання обвинуваченим призначено судом строком на 3 роки і 9 місяців і вони звільнені від відбування покарання згідно з Законом України "Про внесення змін до Кримінального кодексу щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення в строк покарання" (закон Савченко).

"Таким чином, рішенням суду жоден з учасників "Мукачівський подій" не був засуджений за статтями бандитизм та інші тяжкі злочини. Після отримання копії вироку прокуратурою буде вирішено питання про подання апеляційної скарги", - резюмує Сарган.

Нагадаємо, раніше суд зняв низку звинувачень з 4 підозрюваних у справі перестрілки в Мукачево 11 липня 2015 року і зарахував фігурантам перебування в ізоляторі тимчасового тримання як відбуття ув'язнення.