ua en ru

У ГПУ пояснили, чому Януковича немає в базах даних Інтерполу

У ГПУ пояснили, чому Януковича немає в базах даних Інтерполу Фото: Євгеній Єнін

В Інтерполі не передбачають розшуку осіб, причетних до вбивств під час революцій

Заступник генерального прокурора Євгеній Єнін повідомив, що принципи роботи Інтерполу не передбачають розшуку осіб, причетних до вбивств під час масових заворушень і протестів, тому у базах міжнародного розшуку відсутні дані Віктора Януковича та його соратників. Про це Євгеній Єнін розказав в ефірі "5 каналу".

"Жоден з фігурантів списку, "чорного списку" ЄС стосовно екс-високопосадовців України, його дані не зафіксовані в інформаційних базах Інтерполу. Це пов'язано як із наявністю певних недоліків українського законодавства, так і з відповідними правилами статуту Інтерполу", - розказав Єнін.

Окрім того він зазначив, що у відомстві не передбачений пошук каналами Інтерполу екс-високопосадовців та осіб, причетних до насильницьких злочинів, вчинених під час революцій.

"Навіть, припустимо, що Інтерпол поставив би "червоні картки" стосовно зазначених осіб. Чи є хоча б один відсоток вірогідності, що Російська Федерація, на території якої переховується 99% очільників часів Януковича, видасть нам зазначених осіб? Безумовно, що ні", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що колишнього керівника Державного агентства лісових ресурсів Віктора Сівця, котрий обіймав цю посаду за часів президенства Віктора Януковича, Інтерпол вирішив зняти з міжнародного розшуку.

За його словами, причиною такого рішення міжнародної організації кримінальної поліції стала відмова українського суду застосувати щодо Сівця запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.