ua en ru

ГПУ звернеться до США з проханням про видачу Мельника Україні

Генеральна прокуратура України (ГПУ) звернеться до США з проханням про видачу Петра Мельника Україні. Про це РБК-Україна заявили в прес-службі ГПУ.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) звернеться до США з проханням про видачу Петра Мельника Україні. Про це РБК-Україна заявили в прес-службі ГПУ.

"Генеральна прокуратура вже направила одне міжнародно-правове доручення про проведення ряду слідчих дій з Мельником на території США. Також у заяві міститься прохання роз'яснити, яким чином Мельник перетнув кордон США, і в якому правовому статусі він знаходиться зараз на території цієї країни", - заявили в прес-службі.

Разом з цим, у відомстві зазначили, що наступним кроком стане клопотання з проханням про видачу Мельника Україні.

"Незважаючи на відсутність договору про екстрадицію, наступним кроком стане клопотання з проханням про видачу Мельника Україні на умовах взаємності", - відзначили в прес-службі.

Екс-ректор Національного університету Державної податкової служби Петро Мельник знаходиться в місті Сан-Маркос в штаті Каліфорнія, США. Про це повідомили в Генеральній прокуратурі України у відповідь на депутатський запит Геннадія Москаля

Нагадаємо, Петро Мельник був затриманий в Україні 27 липня 2013 р. за отриманні хабара і в якості запобіжного заходу поміщений під домашній арешт. Однак у ніч на 9 серпня він зняв електронний браслет, що відстежує його переміщення, і зник. Пізніше стало відомо, що ректор перетнув кордон Білорусії, звідки виїхав до однієї з європейських країн.

4 серпня ректор був оголошений в міжнародний розшук. 27 серпня міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив, що міліції вдалося встановити країну, в якій ховається Мельник, але відмовився повідомити подробиці. Пізніше джерела повідомляли, що Мельник опинився в країні, з якою Україна не має договору про екстрадицію. До того ж з'ясувалося, що колишній ректор мав кілька закордонних паспортів з діючими візами.