ua en ru

ГПУ звернулася з запитом до Латвії щодо рахунків офшорів з групи Клименко

ГПУ звернулася з запитом до Латвії щодо рахунків офшорів з групи Клименко Фото: Олександр Клименко (kmu.gov.ua)

Клименко завдав збитків державі в розмірі 104 млрд гривень

Генеральна прокуратура (ГПУ) відправила запит про міжнародну правову допомогу щодо отримання інформації про банківські рахунки офшорних компаній, які можуть бути пов'язаними з колишнім міністром доходів і зборів Олександром Клименко. Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на постанову Печерського суду від 10 квітня.

Повідомляється, що в клопотанні про доступ до документів прокурор посилається на кримінальне провадження № 42018000000000563 від 13 березня 2018. У цій справі розслідуються обставини створення екс-президентом Віктором Януковичем злочинної організації, в яку були залучені прем'єр-міністр Микола Азаров, Клименко і посадові особи державної податкової адміністрації.

Так, за версією слідства, мова йде про реалізацію злочинної схеми незаконного збагачення за рахунок коштів від організації, яка контролює ухилення від сплати податків суб'єктами господарювання-платниками податку на додану вартість.

У 2011-2017 роках Клименко організував ряд підприємств в Україні, які увійшли "Юнісон", а також компаній на території Республіки Кіпр, Ліхтенштейн та Британських Віргінських островів. Прокурор повідомив про низку угод з участю цих фірм.

Так, 30 травня 2013 року на рахунок ALISTARRS HOLDINGS LIMITED у латвійському банку перераховано 440 тис. доларів від KENFIELD OVERSEAS INC. Протягом квітня-червня 2015 року на рахунок ALISTARRS HOLDINGS LIMITED перераховано 2,77 млн доларів від компанії TRANSHELL FINANCIAL INC. Протягом квітня-травня 2015 року на рахунок ALISTARRS HOLDINGS LIMITED від підприємства NYLAND UNION LTD перераховано 928 тис. доларів 537 тис. доларів. 17 червня на рахунок ALISTARRS HOLDINGS LIMITED від компанії WEYLAND SYSTEMS LTD, перераховано 250 тис. доларів. Крім того, 21 червня 2014 року від CAPEXPANSION LTD, на рахунок компанії MARGOLEX LIMITED перераховані кошти в сумі 150 тис. доларів. 29 липня 2015 року на рахунок CAPEXPANSION LTD, перераховано 594 тис. доларів від компанії NYLAND UNION LTD.

ГПУ сподівається отримати інформацію і документи, які можуть мати доказове значення про обсяги коштів, якими заволодів підозрюваний Клименко та пов'язані з ним особи.

Нагадаємо, наприкінці березня повідомлялося, що прокуратура завершила розслідування по справі "податкових майданчиків" Клименко. Загальна сума завданих державі збитків склала 104 млрд гривень.

Нагадаємо,