ua en ru

ГПУ ініціювала розслідування дій Авакова по справі його бізнес-партнера

ГПУ ініціювала розслідування дій Авакова по справі його бізнес-партнера Фото: ГПУ просить прем'єра провести службове розслідування дії Авакова

Він повинен був повідомити про наявність у нього конфлікту інтересів у справі Котвіцького, чого він не зробив

Генеральний прокурор України ініціював перед прем'єр-міністром призначення службового розслідування стосовно дій глави Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова, який не повідомив про наявність у нього конфлікту інтересів у розслідуванні МВС справи його бізнес-партнера Ігоря Котвіцького. Про це йдеться у відповіді на запит громадської організації "Центр протидії корупції".

ГПУ стверджує, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура з 31 грудня 2015 року керує кримінальною справою за фактом незаконного збагачення, здійсненого особою, яка займає особливо відповідальне становище - народним депутатом України Котвицьким.


Це справа об'єднали з іншим від 23 вересня 2015 року, досудове розслідування якого проводилося МВС.

Згідно ст.172 Адміністративного кодексу України Аваков має понести відповідальність за те, що не повідомив про наявність у нього "реального конфлікту інтересів, а також вчинення дій або прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів".

У відповіді на запит "Центру протидії корупції" говориться, що САП не володіє інформацією про тиск Авакова на слідство, тому факт вчинення ним адміністративного правопорушення відсутній.

"Разом з тим, беручи до уваги взаємини Авакова А. Б. і Котвіцького І. А., обізнаність міністра про дане кримінальне провадження, його повноваження по відношенню до керівництва і слідчих органів Національної поліції ..., розслідування кримінального провадження ... слідчими НПУ (Нацполіції - ред.) здійснювалося в умовах потенційного конфлікту інтересів з боку міністра", - зазначили у відповіді.

Також у документі говориться, що Він повинен був повідомити про наявність реального або потенційного конфлікту інтересів не пізніше наступного робочого дня після того, як дізнався про наявність такого конфлікту і застосувати заходи для врегулювання цієї ситуації.

Тобто, глава МВС повинен був повідомити про свій конфлікт інтересів до 10 листопада, чого він не зробив.

З метою з'ясування причин та обставин невиконання міністром внутрішніх справ Аваковим закону Генпрокурор ініціював перед прем'єр-міністром України призначення службового розслідування за цим фактом.

Наголошується, що Аваков не приймав ніяких заходів щодо самостійного врегулювання потенційного конфлікту інтересів, так як це не за його ініціативою розслідування було передано іншому правоохоронному органу, а з ініціативи ГПУ.

"За корупційні та пов'язані з корупцією правопорушення ч. 1 ст. 65 Закону передбачається кримінальна, адміністративна, цивільно-правова та дисциплінарна відповідальність", - йдеться у відповіді на запит.

Нагадаємо, раніше Аваков запевнив, що не допустить провокацій під час хресного ходу в Києві.