ua en ru

Екс-глава Неурядового пенсійного фонду НБУ просить ГПУ і Кабмін перевірити дії Гонтарєвої щодо фонду

Екс-глава Неурядового пенсійного фонду Нацбанку (НПФ НБУ) України Сергій Брагін звернувся з листом до Генеральної прокуратури України (ГПУ) і Кабінет міністрів з проханням припинити рейдерські дії керівництва Нацбанку щодо зазначеного Фонду. Про це йдеться у відповідних заявах Брагіна на ім'я генпрокурора Віктора Шокіна і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Згідно з текстом заяви, Служба безпеки України (СБУ) порушила кримінальні провадження за фактами розтрати та легалізації грошових коштів колишніми посадовими особами НПФ НБУ. "Раніше Нацбанк звинувачував рада Фонду у вкладенні коштів у ризиковані активи, які можуть не дати необхідного доходу", - зазначає Брагін.

У документах наголошується, що, згідно з даними Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), опублікованими у звіті у вересні 2014 р., "ризикованими" є до третини активів Фонду. З цієї причини, впевнений екс-голова НПФ НБУ, голова НБУ Валерія Гонтарєва заявила про звільнення керівництва НПФ НБУ на чолі з Олегом Макаренко. Надалі, це рішення суд визнав незаконним.

Брагін, вважає незаконними і всі інші претензії Гонтарєвої. На його думку, в поточний час неліквідними намагаються представити вкладення в реальний сектор економіки, які приносять стабільний дохід, а у зв'язку з економічною кризою ці підприємства намагаються знецінити і згодом продати своїм структурам.

НПФ НБУ є найбільшим і найбільш прибутковим недержавним пенсійним фондом в Україні. На літо 2014 року ця організація керувала 66 % всіх активів недержавних фондів України. Прибутковість структури на кінець осені зберігалася на рівні 20 %, загальні активи становили близько 1,7 млрд грн.

Учасниками Фонду є близько 12 тис. колишніх і нинішніх співробітників Нацбанку, чиї внески вкладаються у прибуткові активи різних секторів економіки. У першому півріччі 2014 р. Фонд виплатив вкладникам 20,9 млн грн.

Раніше Макаренко заявляв, що голова НБУ вимагає вивести активи Фонду з прибуткових підприємств і вкласти їх в облігації Мінфіну.