ua en ru

ГПУ готує звернення до РФ щодо екстрадиції екс-чиновників режиму Януковича

ГПУ готує звернення до РФ щодо екстрадиції екс-чиновників режиму Януковича

Генеральна прокуратура України готує звернення до Росії щодо екстрадиції колишніх високопоставлених чиновників часів Президента Віктора Януковича. Про це на засіданні комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції заявив перший заступник генпрокурора Олег Заліско, передає кореспондент РБК-Україна.

"Згідно з регламентом Ради ЄС і уряду Швейцарської конфедерації, ще навесні минулого року були накладені санкції щодо 29 осіб (громадян України, екс-чиновників і депутатів Партії регіонів)... Ще в листопаді 2014 року було прийнято рішення про те, що кримінальні провадження знаходяться "в одних руках", розслідування ведеться за статтями і звинуваченням у створенні та управлінні організованої злочинної групи на чолі з Віктором Януковичем... В ході розслідування складно розділити економічні злочини та злочини, вчинені проти народу на Майдані... На даний момент вже підготовлено масштабну підозру, адже ми залучили фахівців для точного формулювання про злочинну діяльність цієї групи з 2010 року по кінець 2013 року", - розповів Заліско.

Він додав, що на підставі цих документів, а також оголошення у розшук Інтерполом ряду осіб, ГПУ готує документи про запити на екстрадицію: "На даний момент нами готуються матеріали для можливості звернення до РФ про процедуру екстрадиції. Для цього необхідні - документ про пред'явлення звинувачень і підозри, рішення суду, який при відсутності на засіданні обвинуваченого, може уявити таке рішення".

За словами заступника генпрокурора, досудове слідство вже закінчено.

"Прийнято рішення про направлення цих справ про направлення документів до суду. Зібрано достатньо доказів, щоб всі документи були передані в суд... Думаю, що засідання суду буде відкритим. Хто буде названий винним, це встановить суд", - зазначив Заліско.

Нагадаємо, 12 січня Інтерпол задовольнив новий запит України та оголосив Януковича, а також екс-прем'єра Миколи Азарова, екс-главу Мінфіну України Юрія Колобова та екс-главу "Укртелекому" Георгія Дзекона в міжнародний розшук за підозрою в розкраданні коштів в особливо великих розмірах, однак відмовив у рекламі Януковича в розшук за підозрою у вбивстві і зловживанні владою.