ua en ru

ГПУ готує нові запити до США щодо Манафорта, – Горбатюк

ГПУ готує нові запити до США щодо Манафорта, – Горбатюк Фото: Сергій Горбатюк (РБК-Україна)

Сполучені Штати раніше відхиляли запити щодо Манафорта

Генеральна прокуратура України (ГПУ) готує нові запити до США із проханням допитати американського політтехнолога, екс-консультанта колишнього президента України Віктора Януковича Пола Манафорта. Про це заявив керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передає "Радіо Свобода".

"Так, звичайно, готуємо запити, будемо направляти з проханням допитів, надання документів", - сказав Горбатюк.

Він додав, що кримінальна справа у США щодо відмивання Полом Манафортом коштів, зароблених в Україні за президентства Януковича, вписується у рамки розслідувань Генеральної прокуратури.

Горбатюк зазначив, що Україна вже надсилала на адресу Міністерства юстиції США і Федерального бюро розслідувань кілька клопотань про надання міжнародної правової допомоги, починаючи з грудня 2014 року. Однак Сполучені Штати не відповіли на прохання України допитати Манафорта або ж надати Києву матеріали, що можуть бути корисними для розслідувань, у яких він фігурує.

Нагадаємо, 30 жовтня Манафорта й його ділового партнера Ріка Гейтса відправили під домашній арешт. Серед звинувачень проти них - змова проти США, змова з метою відмивання грошей, діяльність в якості іноземного агента без необхідної реєстрації, а також неподання звітів про рахунки в зарубіжних банках.

Американські правоохоронці вважають, що Манафорт і Гейтс розгорнули у США лобістську діяльність на кілька мільйонів доларів "за вказівкою екс-президента України Віктора Януковича і Партії регіонів".