ua en ru

ДПСУ просять перевірити порушення Білоруссю кордону при демаркації

ДПСУ просять перевірити порушення Білоруссю кордону при демаркації Фото: українсько-білоруський кордон

Жителі сіл Ветли і Дольськ Любешівського району на Волині виявили порушення держкордону

Державну прикордонну службу України просять перевірити можливе порушення українського державного кордону білоруською стороною під час проведення демаркації. Із відповідним запитом до ДПСУ звернувся народний депутат Олег Осуховський, повідомляє прес-служба ВО "Свобода".

За словами парламентаря, жителі сіл Ветли і Дольськ Любешівського району Волинської області виявили порушення держкордону України білоруською стороною.

"Місцеві мешканці зверталися до органів державної влади з вимогою розібратися в ситуації, проте, за їхніми словами, дієвих заходів не було вжито. Ми вже бачили наслідки зволікання із остаточним встановленням державного кордону із деякими сусідніми державами. Безпосередня втрата території порушує національні інтереси України. Що вже казати про інтереси територіальної громади, яка користувалася цими землями, а потім їх втратила", - заявив Осуховський.


Згідно із картографічними матеріалами, укладеними на основі Договору між Україною та Білоруссю про державний кордон (ратифіковано Верховною Радою №491/97ВР від 18.07.1997), державний кордон проходить по руслу Жировського каналу, розташованого неподалік села Ветли. Натомість, як зазначають місцеві жителі, білоруська сторона проводить роботи на українській території, зайнявши значну частину українських земельних, зокрема лісогосподарських угідь.

Нагадаємо, у вересні 2015 року Білорусь почала демаркацію кордону з Україною в Брестському районі.