ua en ru

У ДПСУ назвали терміни введення біометричного контролю на кордоні

У ДПСУ назвали терміни введення біометричного контролю на кордоні Фото: прикордонник (dpsu.gov.ua)

З 1 січня 2018 року новий режим пропуску буде введений тільки на кордоні з РФ

У Державній прикордонній службі України (ДПСУ) назвали терміни введення біометричного контролю на кордоні. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна: Біометрика для росіян: посилення прикордонного контролю повністю не запрацює.

Так, на сьогоднішній день ДПСУ проводить закупівлі необхідного обладнання для зчитування біометричних даних на кордоні. Однак з 1 січня 2018 року новий режим пропуску буде введений тільки на кордоні з Російською Федерацією (РФ).

Зазначається, що на всіх інших пунктах пропуску українського кордону до кінця року це зробити нереально, про що стверджують у відомстві.

"Ми почнемо з 1 січня 2018 року поетапне впровадження механізму біометричного контролю. Спочатку це будуть пункти пропуску на кордоні з РФ, потім - з Молдовою та Білоруссю, і після цього - на інших ділянках кордону. У цілому цей процес займе кілька місяців", - розповів Олег Слободян.

За його словами, необхідно час, щоб встановити і протестувати нове обладнання, в тому числі мобільне, яке буде застосовуватися на залізничному транспорті.

Крім того, фахівці цього відомства прогнозують, що план знімати в іноземців відбитки 10 пальців рук при першому перетині кордону може призвести до збільшення черг. Адже в такому випадку збільшиться час оформлення однієї людини на кордоні.

Також, при повторному перетині іноземець повинен буде здати відбитки 4-х пальців. Це - складна система і на її впровадження чотирьох місяців дуже мало. Плюс необхідно додаткове фінансування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву ДПТС, що за останній час РФ стягнула до кордону з Україною велику кількість військової техніки.