ua en ru

Госземагентство України готує поправки до закону "Про ринок землі" для внесення до другого читання у ВР, - Тимченко

Державне агентство земельних ресурсів України за результатами громадського обговорення закону "Про ринок землі", яке проходило в липні-жовтні 2011 р., підготує поправки до цього закону і внесе їх до другого читання у Верховній раді. Про це заявив голова Держземагентства Сергій Тимченко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Починаючи з липня 2011 р. нами була проведена інформаційна та роз'яснювальна робота. В рамках цієї кампанії представники Держземагентства проїхали всі області України та дісталися практично до кожного села. Метою ми ставили перед собою не тільки роз'яснити
суть земельної реформи, але і відчути зворотний зв'язок, почути думку тих людей, для яких ця земельна реформа і робиться. Нами був ініційований зворотний зв'язок, і в досить гарячих дискусіях народжувалися пропозиції та зауваження до законопроекту щодо ринку землі. На
даному етапі всі ці пропозиції ми вивчаємо і наша основна мета - з всіх пропозицій, які надійшли до нас, вибрати найбільш конструктивні та включити їх до порядку між першим і другим читаннями, щоб на виході це був ефективний закон, щоб він відповідав вимогам і бажанням практично всіх суб'єктів земельних відносин", - сказав він.
При цьому Тимченко поінформував, що друге читання проекту закону україни "Про ринок землі" заплановане в парламенті на 16-18 листопада 2011 р.
Серед внесених поправок до законопроекту голова Держземагентства відзначив, зокрема, зниження максимальної площі продажу землі в одні руки з спочатку запропонованих 900-2100 га до 100-500 га. Нижній поріг цін на землю перші 5 років після скасування мораторію на продаж сільгоспземель запропоновано встановити на рівні нормативно-грошової оцінки цієї ділянки (з 1 січня 2012 р. - 20 тис. грн. за га), а в наступні 5 років - не нижче експертно розрахованої ринкової ціни. Мораторій на зміну цільового призначення сільгоспземель запропоновано зробити безстроковим (у першій редакції проекту закону "Про ринок земель" - 10 років).