ua en ru

Державі варто впливати на ситуацію з цінами на продукти в Україні не адміністративним регулюванням, а ринковими методами, - експерт

Державі варто впливати на ситуацію з цінами на продукти в Україні не адміністративним регулюванням, а ринковими методами. Таку думку висловив директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бурковський, передає радіо «Свобода».

Серед таких методів експерт називає боротьбу з монополізацією продуктових ринків, створення сприятливих умов для інвесторів (щоб вони були зацікавлені вкладати кошти не лише в сільське господарство, а й у ті галузі, які його обслуговують), плюс розвиток банківського кредитування виробників, а також стимулювання конкуренції між ними.

«Ще один момент, як мені здається, не треба дуже сильно, як це робиться в Україні, боятися імпортних продуктів. Адже, за великим рахунком, саме конкуренція між національними та іноземними виробниками в багатьох країнах світу дає ці ціни, на які ми сьогодні дивимося і з якими порівнюємо українські цінові параметри», - пояснив І.Бураковський.

Крім того, колишній віце-прем'єр-міністр України Володимир Лановий звертає увагу на ще один чинник завищення цін на основні продукти - засилля посередників.

«Все окупували посередники. Посередники з допомогою влади, міліції організовують поставку товарів і завищують ціни як їм заманеться. Між собою домовляються, домовляються між власниками супермаркетів і інших роздрібних мереж. Всі дії направлені на те, щоб збагачуватись тим, хто контролює ринки або наближений до влади», - зазначив В.Лановий.