ua en ru

Держава запропонувала Ахметову до 25% вартості 4G-ліцензій в обмін на частоти

Держава запропонувала Ахметову до 25% вартості 4G-ліцензій в обмін на частоти Фото: Ахметову пропонують звільнити частоти під 4G

Регулятор незабаром подасть відповідні документи на обговорення уряду

Держава пропонує операторам зв'язку, що займають частоти у діапазонах 2600 МГц, звільнити їх під 4G в обмін на суму, еквівалентну до 25% від вартості ліцензій. Про це йдеться в проекті змін до постанови Кабінету міністрів №200 від 22 лютого 2006 року №993 від 1 серпня 2007 року, розробленому Національною комісією з питань регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), наявному в розпорядженні РБК-Україна.

Документом передбачається механізм компенсації, при якому конверсію (вивільнення частот, - ред.) оплачують учасники ринку, зацікавлені в одержанні 4G ліцензій.

За словами голови НКРЗІ Олександра Животовського, проект прийнятий для громадського обговорення, яке триватиме до кінця грудня. Потім регулятор подасть відповідні документи на обговорення уряду.

4G - поїхали! Прийняті для громадського обговорення ціни, порядок компенсації для діючих користувачів та відповідні зм...

Опубліковано Alexander Zhyvotovsky 29 листопад 2016 р.

Зазначимо, монополією на частоти в цьому діапазоні володіє компанія "ММДС-Україна", що належить СКМ Ріната Ахметова. Свої ліцензії вона отримала більше 10 років тому без тендеру, коли про впровадження 4G в країні ще навіть не йшлося. Вартість користування цими частотами була в рази нижче, ніж ціна частот під зв'язок популярних тоді стандартів GSM і CDMA. "ММДС-Україна" щорічно платила за частоти всього 2 млн гривень на рік. Для порівняння, "Київстару" його пакет GSM-частот обходиться в 500 млн гривень у рік, а CDMA-частоти "Інтертелекому" обходяться компанії в 120 млн гривень на рік.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, саме "ММДС-Україна" запропонувала схвалений НКРЗІ варіант передачі частот під 4G.