ua en ru

Держава обіцяє врахувати напрацювання експертів з вирішення проблеми неповернення ПДВ

У відведений законом термін на листи Агентства журналістських досліджень (АЖД) та Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), в яких містилося прохання врахувати рекомендації даних експертних організацій щодо вирішення проблеми з неповерненням ПДВ, відповіла тільки Адміністрація Президента (АП). Про це РБК-Україна повідомили в АЖД.

Зокрема, у відповіді АП сказано, що рекомендації експертів прийняті до відома, а самі матеріали направлені в Кабінет міністрів для подальшого розгляду.

У Міністерстві фінансів, Державній податковій службі, а також податково-митному комітеті Верховної Ради, куди АЖД і МЦПД також направляли відповідні рекомендації та запити, письмові відповіді ще не готові. Але в телефонній розмові представники цих відомств запевнили, що рекомендації експертів та представників галузей і підприємств щодо удосконалення системи адміністрування ПДВ обов'язково будуть враховані при доопрацюванні відповідної нормативно-правової бази.

Нагадаємо, раніше фахівці МЦПД і АЖД направили в згадані інстанції аналітичну записку «Аналіз адміністрування ПДВ в Україну на прикладах металургії, машинобудування та легкої промисловості», включаючи список рекомендацій від експертів та представників бізнесу щодо вирішення проблеми неповернення ПДВ.

Зростання цін на українську продукцію на зовнішніх ринках, доведення окремих підприємств і галузей до банкрутства, зниження оборотного капіталу підприємств і, як наслідок, проблеми з їх модернізацією, - тільки частина проблем, що викликаються несвоєчасним поверненням ПДВ, говориться в аналітичній записці. У віддаленій перспективі збереження складної ситуації з неповерненням ПДВ загрожує зниженням інвестиційної привабливості Україні, деградацією всіх експортно-орієнтованих галузей і дефолтом, впевнені фахівці МЦПД.

Як приклади підприємств, що зазнають проблеми з поверненням ПДВ, в дослідженні зазначені найбільший меткомбінат країни «АрселлорМіттал Кривий Ріг» (2 млрд грн заборгованості з повернення ПДВ), ММК ім. Ілліча (1,7 млрд грн) і «Луганськтепловоз» (200 млн грн). Більш вражаючі цифри наводить Федерація роботодавців України, перед членами якої заборгованість з повернення ПДВ за станом на лютий ц.р. склала 21 млрд грн.

На думку президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха, несвоєчасне повернення ПДВ, по суті, є кредитуванням платником податків держави. І навіть механізм повернення ПДВ в автоматичному режимі, на який покладалося стільки надій з боку держави, себе не виправдав: ПДВ-автомат отримує всього 261 підприємство - з декількох тисяч експортерів.

Враховуючи невдачі попередніх спроб реформувати адміністрування ПДВ, експерти МЦПД і АЖД запропонували на підставі свого дослідження і рекомендацій бізнесу, прописати імперативні норми для співробітників податкової і жорстко контролювати виконання цих норм, відмовитися від авансових платежів з податку на прибуток в обмін на повернення ПДВ, удосконалити електронну систему адміністрування податку.