ua en ru

Держава не буде фінансувати створення Агентства по фінансуванню житлового кредитування, - Мінфін

Україна не буде фінансувати створення Агентства по фінансуванню житлового кредитування. Про це в ході засідання круглого столу заявила директор департаменту фінансової політики Міністерства фінансів Тетяна Сисоєва, передає кореспондент РБК-Україна.
"На цю програму державою не передбачено виділення жодної копійки. Це ринковий механізм, і агентство має бути відкритим для всіх учасників ринку. Позиція Міністерства фінансів, вона викладена в офіційних документів про те, що фінансових ресурсів в бюджеті на створення фінансових установ не передбачено", - заявила Сисоєва, зазначивши, що Мінфін спільно з усіма регуляторами фінансового ринку підтримав ініціативу щодо створення агентства з фінансування житлового кредитування.
За словами Сисоєвої, незважаючи на існування Державної іпотечної компанії, ринок потребує різноманітних інструментах пожвавлення іпотеки.
Голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов повідомив, що фінансування Агентству по фінансуванню житлового кредитування забезпечать чотири банку-учасника: "Ощадбанк", "Укргазбанк", "Імексбанк" і "Київ".
"Наша мета - це знизити процентну ставку, а також випустити на ринок інструменти. Інструмент - це іпотечна облігація, якої сьогодні на практиці в Україні немає", - зазначив Подрєзов, зазначивши, що в європейських країнах іпотечне кредитування забезпечується на 30% за рахунок іпотечних облігацій.