ua en ru

Держава готова гарантувати захист інвестицій японських компаній, - Прасолов

Україна зацікавлена у збільшенні інвестицій з Японки, для чого готова розглядати різні механізми, зазначив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов у ході зустрічі з парламентською делегацією Японії.

«Ми дуже зацікавлені в тому, щоб такі великі компанії як Olympus і Toshiba заходили на ринок України, а ще краще, - щоб вони тут відкривали виробництво. Якщо у цих компаній до цих пір існують якісь побоювання щодо захисту інвестицій, ми готові піти на державно-приватне партнерство, для того щоб гарантом з боку України виступала держава», - сказав міністр.

У свою чергу, представники японської делегації відзначили готовність японських компаній нарощувати інвестиції в українську економіку в разі подальшого поліпшення бізнес-клімату. У тому числі, мова може йти і про розміщення виробничих потужностей на території України.

У цьому зв'язку Ігор Прасолов підкреслив, що протягом 2010-2012 рр. державою реалізоване широке коло заходів, спрямованих на стимулювання інвестиційної діяльності та фінансове забезпечення розвитку національної економіки, у тому числі в регіональному аспекті.

Міністр нагадав, що з 1 січня 2013 р. набрав чинності закон «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць», який визначає основи державної політики в інвестиційній сфері та спрямований на створення умов для активізації інвестиційної діяльності.

Також глава МЕРТ вважає, що додаткові можливості для нарощування інвестицій в українську економіку забезпечив прийняття закону «Про державно-приватне партнерство», яким встановлені організаційно-правові основи, принципи, форми та сфери взаємодії держави з приватними партнерами в Україні.

Крім того, на думку Ігоря Прасолова, створити більш сприятливі умови для розвитку інвестиційного співробітництва між нашими країнами дозволить підписання Угоди про лібералізацію, сприяння та взаємний захист інвестицій між Україною і Японією.

Міністр високо оцінив надання Японією кредитів і грантів, в рамках «Офіційної допомоги розвитку» (ОДР), зокрема, виділення фінансових ресурсів на будівництво нового терміналу «Д» в міжнародному аеропорту «Бориспіль», а також очікує реалізації проекту «Будівництво мостового переходу через Південний Буг у Миколаєві».

Член палати представників парламенту Японії, голова парламентської групи з міжпарламентських зв'язків з Україною Ейсуке Морі відзначив важливість співпраці з Україною та висловив надію на подальше його розширення. «Користуючись нагодою, я б хотів висловити надію на поглиблення наших дружніх відносин з Україною і подальше розширення економічної співпраці», - сказав він.