ua en ru

Держава має виправити свої помилки перед валютними позичальниками, - Тимошенко

Держава має виправити свої помилки перед валютними позичальниками. Про це заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

За її словами, ухвалений парламентом закон №1558-1 щодо реструктуризації валютних кредитів необхідний для держави, для банківської системи і для тих людей, які потрапили в пастку валютних кредитів.

Голова фракції "Батьківщина" пояснила, що держава при виконанні закону №1558-1 не втрачає кошти, оскільки сьогодні існує заборгованість банківської системи перед Національним банком за отримання рефінансування на суму понад 100 млрд грн.

"Це гроші, які вже ніколи не будуть повернуті цією банківською системою, а з іншого боку - існує заборгованість людей по валютним кредитам, яку вони також сплатити не можуть. Це дрібний бізнес, малі підприємці, які заклали своє майно під валютні кредити", - сказала вона.

За словами Тимошенко, банківська система зможе оздоровитись завдяки цьому закону, "тому що буде списана абсолютно неліквідна заборгованість банківської системи перед Нацбанком та заборгованість валютних позичальників".

"Орім цього, це призведе до зняття зайвого резервування грошей банківської системи, яку кожен банк зобов'язаний робити під видачу кредитів. Це загальне розв'язання проблеми і той, хто сьогодні говорить, що цей закон призведе до негативних наслідків, просто не розуміє аналітичної складової прийняття цього рішення", - наголосила нардеп.

Вона також зазначила, що держава винна в трьох речах: "По-перше, Національний банк у часи, коли ним керував чинний прем'єр-міністр, прийняв рішення, що банки можуть видавати людям валютні кредити. Це було абсолютно лобістське рішення на користь банків, тому що на людей переклали ризики валютних кредитів і зняли з банків ці валютні ризики".

По-друге, пояснила Тимошенко, абсолютна помилка держави, яка призвела до триразового падіння курсу гривні - "це необ'єктивна економічна і фінансова ситуація - це трагічна помилка, яка викликана непрофесійністю, а інколи й бажанням заробити на паданні курсу гривні".

"І, по-третє, держава вчасно не розв'язала проблему валютних кредитів і затягнула її до сьогодення. І тому держава має бути солідарним відповідачем за цю трагедію, в яку потрапили люди", - переконана лідер "Батьківщини".