ua en ru

Державний земельний банк буде створено як окрему установу із статутним капіталом в 120 млн грн, - НБУ

Державний земельний (іпотечний) банк буде створено як окрему установу із статутним капіталом в 120 млн грн. Про це йдеться в відповіді Національного банку України (НБУ) на запит РБК-Україна.

"Неодноразово розглядаючи питання створення Державного земельного банку, його майбутню модель функціонування та зважуючи усі позитивні та негативні сторони створення цього банку, Кабінет міністрів України та Національний банк України при активній участі Міністерства аграрної політики та продовольства України і НАН України дійшли висновку, що такий банк має бути створений окремо, а не на базі рекапіталізованого державою банку. Таке рішення є вірним саме тому, що цей банк має бути спеціалізованим з точки зору клієнтського сегменту, його спеціалізація - кредитування й обслуговування сільськогосподарських товаровиробників. Відповідно, репутація банку не передбачає наслідування боргів попереднього власника. Таким чином, створення нового державного банку від початку є вірним рішенням", - йдеться в листі Нацбанку.

Регулятор також зазначив, що в держбюджеті-2012 передбачено виділення грошових коштів в сумі 120 млн грн для реєстрації та відкриття банку.

"Виділені державою кошти повністю передбачалися в бюджеті України на проведення реформ АПК, тому виділені кошти на створення банку - не що інше як перерозподіл ресурсів бюджету з точки зору оптимізації витрат на проведення реформ держави", - підкреслює НБУ.

Крім того, Нацбанк зазначив, що не має наміру рекапіталізовувати знов створений Державний земельний банк, а відповідно, й виділяти на це кошти золотовалютного резерву.

Нагадаємо, раніше перший заступник Міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглий заявив, що Державний земельний банк розпочне працювати вже у 2012 р.