ua en ru

Державні дотації роботодавцям не стали визначальним інструментом вирішення проблеми безробіття у 2010-2011 рр., - Рахункова палата

Державні дотації роботодавцям, спрямовані Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України на працевлаштування безробітних, певною мірою сприяли вирішенню проблеми безробіття, але така форма працевлаштування не набула за період 2010-2011 років визначального значення через недосконалість законодавства і механізмів надання дотацій, а також недоліки в організації цієї роботи. Такі висновки колегії Рахункової палати за результатами проведеного аудиту, передає прес-служба відомства.

"Ситуація з працевлаштуванням безробітних, порівняно з 2010 роком, погіршилась. Кількість громадян, працевлаштованих через надання дотацій роботодавцям, у 2011 році скоротилась, порівняно з попереднім роком більш ніж на третину - до 35,4 тис. осіб, що становить лише 4,6% від загальної кількості тих, хто отримав роботу. Кількість працевлаштованих безробітних, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, скоротилась за цей же період на 44% - до 11,4 тис. осіб", - сказано у повідомленні.

Там також говориться: "У 2011 році збільшилась кількість звільнених працівників, які працювали протягом року за договорами з роботодавцями. Якщо у 2010 році звільнилися 9,9 тис. таких осіб (кожний восьмий), то у 2011 році - 27,1 тис. (кожний третій). Розмір оплати праці (незважаючи на поступове її зростання) особам, які одержали роботу через державну службу зайнятості, залишається низьким. При цьому роботодавці висувають підвищені вимоги до якості професійної підготовки кадрів, їхнього досвіду роботи. Замість того, щоб працевлаштовувати безробітних на новостворені робочі місця за рахунок державних дотацій, людей зараховували на вакантні посади".

Читайте також: Держмитслужба в 2009 - І півріччі 2012 рр. неефективно розпорядилася коштами на модернізацію митниці, - Рахункова палата