ua en ru

Держмитслужба пропонує ввести обов'язкове маркування споживчих товарів контрольними ідентифікаційними знаками

З метою запобігання незаконного ввезення товарів Державна митна служба України внесла до Мінфіну ряд законодавчих ініціатив, серед яких - введення обов'язкового маркування окремих груп споживчих імпортних товарів спеціальними контрольними ідентифікаційними знаками. Про це повідомляє прес-служба Держмитслужби.

"Суб'єкт разом з оформленою митною декларацією отримає спеціальні марки зі штрих-кодом, що містять інформацію про товар, імпортера, виробника, сплачених податків ... Тому в магазинах з'являться виключно безпечні та якісні товари", - заявив глава Держмитслужби Ігор Калетник.

Щоб прибрати з ринку посередників і запобігти виведення коштів в офшори, митники пропонують законодавчо закріпити поняття "прямий зовнішньоекономічний договір". Але припустити, що метод визначення митної вартості за ціною контракту буде основним тільки для товарів, що ввозяться за прямими договорами з виробниками.

"Окремі імпортери навмисно приховують і занижують реальну митну вартість товарів. Тим самим ухиляються від сплати податків в повному обсязі. І здійснюється це шляхом укладання фіктивних контрактів з торговельними посередниками. Це і є так звані посередницькі контракти. Вартість в таких контрактах занижується, а належна виробнику різниця оплачується готівкою або через рахунки взаємопов'язаних офшорних фірм ", - сказав Калєтнік.

З початку 2012 року частка посередницьких контрактів в загальному обсязі імпорту склала 64% за вартістю.

"Ті заходи, Митна служба приймає, сьогодні будуть стимулювати підприємства до подання дійсних, реальних документів, і до того, щоб не використовувати можливі схеми ухилення від сплати належних платежів або їх мінімізації. Це, в свою чергу, має сприяти значному збільшенню кількості прямих контрактів при здійсненні ЗЄД ", - сказав Калєтнік.