ua en ru

Держмитслужба України зменшила кількість митних оглядів.

Державна митна служба України зменшила кількість митних оглядів, повідомляє прес-служба відомства.
Так, у І кварталі 2010 р. в митних режимах імпорт, експорт і транзит кількість митних оглядів відносно загальної кількості оформлених декларацій становить 55 % (за IV квартал 2009 р. - 69 %), тобто простежується позитивна динаміка скорочення кількості митних оглядів на 14 %. Таким чином, при транзитних перевезеннях кількісний показник митних оглядів зріс на 1 %, а ефективність їх застосування збільшилась у частині виявлення порушень, які унеможливлюють подальше митне оформлення товарів (зросла кількість складання протоколів про порушення митних правил).
Середній показник кількості проведених митних оглядів до загальної кількості вантажних транспортних засобів, що переміщувалися через митний кордон у І кварталі 2010 р., складає 7,42 % (за IV квартал 2009 р. - 10,78%), тобто спостерігається позитивна тенденція щодо зменшення кількості митних оглядів на 3,36 % водночас з підвищенням ефективності їх проведення.
Відносно до загальної кількості митних оглядів ініціаторами їх проведення на початку цього року були:
- митні органи - 90,23% оглядів (за IV квартал 2009 р. - 90,65%);
- орган охорони державного кордону - 6,63% оглядів (за IV квартал 2009 р. - 3,67%).
Держмитслужба визначила одне з основних завдань для митних органів - поступове зменшення кількості митних оглядів. Шлях реалізації - проведення митного контролю товарів та транспортних засобів, спираючись на базу аналізу ризиків та орієнтувань. Це дозволить з одного боку, спростити процедуру митного оформлення, а з іншого - підвищити ефективність її проведення.
Також в результаті проведеного аналізу Державна митна служба розпочала оптимізацію нормативно-правової бази, яка регламентує застосування митного огляду як однієї з форм митного контролю.