ua en ru

Держмитслужба: Час проходження контролю у пунктах пропуску через кордон України скоротиться на третину

В пунктах пропуску через митний кордон України з 15 грудня запроваджується попередній документальний контроль. Кількість інстанцій попередньої документальної перевірки скорочено до мінімуму. Їхні функції на кордоні делеговані Державній митній службі. Таким чином, час проходження контролю у пунктах пропуску скоротиться на третину, повідомляє прес-служба Держмитслужби.
Практичне введення попереднього документального контролю в пунктах пропуску, перш за все, означає одноразове здійснення державного контролю при митному контролі. До введення процедури попереднього документального контролю, контроль здійснювався працівниками відповідних контрольних органів, як в пунктах пропуску, так і у внутрішній митниці при оформленні товарів для вільного використання. Відтак, митники окрім супровідних документів на транспортний засіб одночасно перевірятимуть й ті, що підконтрольні суміжним службам.
"На сьогодні здійснення такого контролю фактично буде сконцентровано у внутрішніх митницях. Тобто суб'єкти будуть значно менше відчувати систему державного контролю при переміщення товарів, по яким не виникає сумнівів. Мова йде про те, що якщо товар супроводжується всіма необхідними документами, передбаченими законодавством і міжнародними угодами; якщо товари поставляються в спеціальній упаковці, з держав, де не зафіксовані випадки захворювань, що стосується епізоотичної ситуації, у цьому разі товари будуть максимально швидко проходити кордон. І після прибуття їх до митниць призначення, саме там разом з митним контролем та митним оформленням буде здійснюватись весь обсяг розширеного контролю (ветеринарного, санітарного, фітосанітарного, лабораторні дослідження зі всіма необхідними елементами здійснення державного контролю), для того щоб до України ввозились товари, які відповідають показникам якості та безпеки", - зазначив голова Держмитслужби Ігор Калєтнік.
Він також зазначив, що наразі відбувається максимальна автоматизація контролю для того, щоб працівник митниці витрачав щонайменше часу для забезпечення здійснення попереднього документального огляду в пункті пропуску.
У той же час за словами урядового уповноваженого з дерегуляції господарської діяльності Михайла Бродського, на пропускних пунктах в Україні немає жодної лабораторії, так що всі перевірки цими службами були суто документальними, "вони перевіряли всі тільки за папірцями". "Тепер же, на кордоні один митник, замість всіх інших фахівців, буде перевіряти відразу всі документи, які гарантують, що вантаж виїхав з країни, де немає ніяких епідемій. Таким чином, Україна переходить на систему забезпечення розмитнення, яка існує в Євросоюзі і в усьому цивілізованому світі, за принципом "одна перевірка один раз", - додав Михайло Бродський.