ua en ru

Держсекретар США Керрі впевнений, що сирійська опозиція візьме участь у переговорах

Державний секретар США Джон Керрі заявив про свою впевненість у тому, що сирійська опозиція візьме участь у переговорах у Женеві.

Державний секретар США Джон Керрі заявив про свою впевненість у тому, що сирійська опозиція візьме участь у переговорах у Женеві, передає Reuters. Заява була зроблена за підсумками зустрічі на рівні міністрів закордонних справ країн - членів альянсу "Друзі Сирії", яка пройшла 12 січня 2014 р. у Парижі.

За словами держсекретаря, участь в переговорах буде "перевіркою надійності" всіх зацікавлених сторін. "Ось чому я впевнений у тому, що вони приїдуть (до Женеви)", - наголосив Керрі.

Сирійська національна коаліція (об'єднання опозиційних сил) повинна винести рішення про участь у переговорах 17 січня. Раніше організація неодноразово відкладала ухвалення рішення через внутрішні розбіжності. Присутній на нараді альянсу глава коаліції Ахмад аль-Джарба не робив жодних заяв щодо участі коаліції в переговорах у Женеві, проте зазначив, що "знову переконався" в тому, що всі 11 країн - учасниць альянсу згодні щодо неможливості перехідного процесу в Сирії, якщо Президент країни Башар Асад не покине свій пост. У той же час одним із ключових посередників на переговорах є Росія, яка підтримує Асада і відкидає думку про необхідність його відходу.

Переговори "Женева-2 " намічено на 22 січня 2014 р.

Сирійська національна коаліція (Національна коаліція сирійських революційних і опозиційних сил) - об'єднання опозиційних груп, засноване у столиці Катару Досі 11 листопада 2012 р. з метою поваленняПрезидента Сирії Башара Асада. СНК користується підтримкою Євросоюзу і США у якості політичного представництва антиурядових сил, що беруть участь у громадянській війні в Сирії.