ua en ru

Держспоживстандарт у І кварталі 2010 р. забракував 8% перевіреної питної води з водогону.

Фахівці Держспоживстандарту України перевірили 373 тис. 375 куб. м питної води з водогону. Про це повідомляє прес-служба відомства. Нормативній документації (НД) не відповідало 30 тис. 71 куб. м (8%). Загалом було перевірено 54 підприємства-водопостачальники. Порушення виявлені на 43 із них.

Зокрема, на двох підприємствах були порушені вимоги НД за мікробіологічними показниками, на 11 - за органолептичними, а на 17 - за фізико-хімічними показниками. Порушення санітарно-технічного стану зон санітарної охорони джерел водопостачання виявлені на п'яти підприємствах, ліцензії на користування надрами не мали шість перевірених підприємств, а дозволу на спецводокористування не було на чотирьох підприємствах.

Так, на одному із селищних комунальних підприємств Черкаської області було виявлено каламутність води (фактично 4,64 мг/куб. дм, за вимогами стандарту - не більше ніж 1,5 мг/куб. дм), кольоровість (фактично 94 градуси, за вимогами - не більше як 20 градусів), вміст заліза (фактично 1,64 мг/куб. дм, за вимогами - не більше ніж 0,3 мг/куб. дм).

Окрім цього, на одному із комунальних підприємств у Миколаївській обл. у питній воді було виявлено 23 бактерії групи кишкових паличок в 1 куб. дм (за вимогами не більше трьох) та патогенні мікроорганізми.

За результатами перевірок якості питної води впродовж І кварталу 2010 року 43 підприємства отримали приписи про усунення порушень, п'ять водопостачальників - приписи про заборону реалізації партій води питної на суму 5 тис. 100 грн. Одному підприємству було видано сім приписів про заборону реалізації продукції та введено особливий режим приймання. До 31 підприємства були застосовані штрафи на суму 58 тис. 133 грн. На 33 посадові особи складені протоколи про притягнення їх до адміністративної відповідальності та накладення штрафів на загальну суму понад 6 тис. грн.