ua en ru

Держкомтелерадіо України у 2010-2012 рр. не ефективно розпоряджалося бюджетними коштами, - Рахункова палата

Державний комітет телебачення і радіомовлення України у 2010-2012 рр. не ефективно розпоряджався бюджетними коштами. Про це повідомила прес-служба Рахункової палати України за результатами проведеного аудиту.

Держкомтелерадіо у 2010-2011 рр. здійснювало свою наукову діяльність за відсутності концепції наукового забезпечення розвитку інформаційної та видавничої сфери, у 2012 р. - без встановленого порядку виконання науково-дослідних робіт. В результаті підлегле комітету державна наукова установа "Книжкова палата України імені Івана Федорова" у минулому році використала 5,4 млн грн., спрямованих із загального фонду державного бюджету на виконання чотирьох науково-дослідних робіт, з порушенням відповідної постанови уряду.

Тематика наукових досліджень, замовником яких був комітет, формувалася без попередньої науково-технічної експертизи, що є порушенням чинного законодавства. Укладені договори на виконання дослідження не включали контролю за досягненням результатів, не ставили на меті одержання економічного і соціального ефекту від впровадження розробок.

Затвердження наукових досліджень, проведених Книжковою палатою, було непрозорим. Результати 45 наукових розробок з 65, напрацьованих установою протягом 2010-2011 рр., були використані на забезпечення діяльності самої Книжкової палати. При цьому в наукових звітах Книжкової палати їх виконання не відображено.

У Книжковій палаті, яка отримує 98% від загального обсягу коштів по галузі на виконання наукових робіт, тільки директор має ступінь доктора наук, в інших керівників структурних підрозділів, всупереч посадовим інструкціям, наукових ступенів немає.

Аудитом встановлено, що певну Держкомтелерадіо потреба для утримання палати та її структурного підрозділу - Державного архіву друку - не були враховані. Тому Книжкова палата існує за рахунок коштів, виділених Держкомтелерадіо на прикладні наукові дослідження. Як наслідок, протягом всього часу свого розміщення в Києві (понад 20 років) не створені умови для зберігання унікального архіву друку, який є документальною пам'яттю Україні.

Читайте також: Система внутрішнього контролю Вищого спецсуду потребує вдосконалення, - Рахункова палата