ua en ru

Держгеонадра планує відновити роботи на невикористовуваних більше 2 років ділянках

Держгеонадра планує відновити роботи на невикористовуваних більше 2 років ділянках Фото: Держгеонадра

За позовом Держслужби вже анульовано 33 спецдозволи, на черзі - сотні справ

Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) розробила програму з відновлення робіт на ділянках, які не використовують більше 2 років. Про це повідомили у прес-службі Держгеонадр.

Як наголошується, для підвищення ефективності надрокористування Держгеонадра провела масштабний аудит виданих спеціальних дозволів на користування надрами та розробила програму перезапуску галузі. Сьогодні, згідно з результатами перевірки, близько 1,5 тис. із 5,462 тис. дійсних спецдозволів не використовуються: на цих ділянках не проводяться жодні роботи не менше 2 років.

За даними прес-служби, зараз існують два способи анулювання спецдозволів, які не використовуються: добровільна відмова від спецдозволу і примусовий відклик через суд. "Уже 5% надрокористувачів, які не використали спецдозволи більше двох років, відмовилися від них", - сказано в повідомленні.

Найближчим часом Держгеонадра планує ввести нову практику - проведення робочих сесій для перегляду програми робіт як невід'ємної складової для отримання спецдозволу. Після цього ліцензіати, які зацікавлені у геологічному вивченні та/або видобутку корисних копалин, але мають певні перешкоди для виконання всіх умов спецдозволу, зможуть змінити програму робіт. Для цього буде проведена робоча сесія, на якій представники компанії-ліцензіата, Держгеонадра, а також зовнішні експерти розглядатимуть конкретний випадок і знаходитимуть спільне рішення, як удосконалити програму робіт, щоб її можна було ефективно реалізувати.

Якщо ж компанія не виконує обов'язків з користування ділянкою і при цьому не готова шукати рішення у форматі діалогу, законодавством визначено процедуру анулювання спецдозволу через суд. У цьому випадку Держгеонадра направляє компанії лист з вимогою пояснити причини, з яких не виконуються умови договору, і зупиняє дію спецдозволів на час проведення судового розгляду. За позовом Держгеонадр вже анульовано 33 спецдозволи, а на розгляді знаходяться сотні справ.

"Наше першочергове завдання полягає в тому, щоб ринок надрокористування працював ефективно. При цьому у відклику спецдозволів через суд не зацікавлені ні ми, ні надрокористувачі, оскыльки цей процес пов'язаний зі значними витратами часу і коштів з обох сторін. Тому ми розробили альтернативний механізм, який передбачає відкритий діалог, прозорі умови співпраці з компаніями та передбачуваний результат", - зазначив т.в.о. голови Держслужби геології та надр Микола Бояркін.

Згідно з прогнозами Держгеонадр, виконання програми дозволить зменшити на 30% кількість спецдозволів, які не використовуються, а також залучити нових інвесторів у галузь і підвищити її ефективність.

Держгеонадра планує відновити роботи на невикористовуваних більше 2 років ділянках

Нагадаємо, наприкінці липня віце-прем'єр-міністр Валерій Вощевський доручив Держгеонадрам провести інвентаризацію надр корисних копалин.

Раніше стартував перший у 2015 р. аукціон із продажу спецдозволів на користування надрами.

Закон №521-VIII про розкриття інформації користувачами надр було підписано Президентом Петром Порошенком 10 липня ц.р.