ua en ru

Держгеонадра ліквідувала 48 ліцензій на видобуток корисних копалин

Державна служба геології та надр України позбавила права на видобуток корисних копалин 48 надрокористувачів.

Державна служба геології та надр України позбавила права на видобуток корисних копалин 48 надрокористувачів. Про це під час брифінгу розповів голова служби Дмитро Кащук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз 48 ліцензій було ліквідовано. Така практика була в квітні, травні і червні. Ми проводимо активну роботу з надрокористувачами, багато з них надають обґрунтовані пояснення, чому вони не можуть приступити до розробки. Зараз тільки від 53 надрокористувачів ми не отримали жодної реакції. Я думаю, що ці дозволи будуть анульовані. Ми можемо анулювати спецдозволи виключно через суд, тому ми приймаємо рішення про анулювання і направляємо його до суду. Станом на сьогодні вже відправлено 9 таких рішень, 17 - готуються", - сказав він.

За словами голови держслужби, якщо надрокористувач протягом 2 років не розпочали розробку родовища, то він може бути позбавлений відповідної ліцензії.

"Якщо це стосується вуглеводневої сировини, розробка родовища повинна розпочатися протягом 180 днів. Підстав для призупинення та анулювання станом на даний момент є близько десяти. Але згідно з постановою № 615 їх буде тільки 3: загроза безпеки життя людей, несплата за користування надрами і невиконання припису", - зазначив Кащук.

В цілому, за його словами, в Україні з 1991 р. було видано близько 10 тис. спеціальних дозволів на користування надрами.

"Станом на сьогодні чинними є лише 3 700 дозволів. З початку 2014 року було видано 445 ліцензій на видобуток різних видів копалин", - констатував чиновник.

Частина вивільнених ліцензій Кащук сподівається реалізувати на електронному аукціоні.

"Згідно з порядком розпорядження спеціальними дозволами, для того, щоб виставити ці дозволу на електронний аукціон ми повинні отримати узгодження трьох структур: обласної ради, на території якої розташоване родовище, Мінприроди та Держгірпромнагляду. Всі вуглеводневі ліцензії, які були звільнені у квітні, ми відправили в обласні ради для погодження проведення аукціону. Станом на зараз жодного погодження ми не отримали", - сказав він.

Нагадаємо, Державна служба геології та надр України прогнозує надходження 1 млрд грн до держбюджету за підсумками діяльності служби у 2014 р.